Nyheter

"Föräldrarna måste ta sitt ansvar"

Det har blivit allt vanligare att barn i Sverige tar efter den amerikanska "bus-eller godis"-seden som går ut på att man ringer på hos folk och hotar med bus om man inte får godis eller pengar.
Nyheter • Publicerad 30 oktober 2003

Oskyldigt skoj tycker vissa. Respektlöst och vansinnigt tycker andra, som menar att både små barn och äldre människor kan bli rejält skrämda när det är mörkt och barnen är utklädda i skräckinjagande masker. Gunilla Cederlund är kassör i föräldraföreningen på Östra och Bleke skola och har själv tvillingar i årskurs fyra. Hon vill uppmana alla föräldrar att ta en diskussion med sina barn kring Halloween. - Jag tycker själv att det är obehagligt när någon ringer på så, och kan förstå att både små barn och äldre blir väldigt skrämda när de inte förstår vad det handlar om. Personligen är hon helt emot att barn ringer på hos vilt främmande människor för att skrämmas. - Jag skulle aldrig själv släppa ut mina barn. De får inte heller köpa hemska masker att ha för ansiktet. Spökdräkter och annat är väl okej, men jag kan tycka att det blir för mycket blod och yxor i samband med Halloween. Det är okej att klä ut sig på en fest där alla vet vad det går ut på, men inte att skrämma folk man inte känner, säger hon. I föräldraföreningen har frågan inte diskuterats, men Gunilla tror säkert att det för många mammor och pappor är ett angeläget ämne. - Vi föräldrar bör ta upp detta och då är föräldraföreningen ett bra forum, säger hon och tillägger att det kan bli en punkt på nästa möte. - Tyvärr har vi inget möte före helgen, men vi kanske kan få till stånd en förändring till nästa år, säger Gunilla som även tycker att skolorna fokuserar för mycket på Halloween. - Det finns andra mycket trevligare svenska traditioner som vi kunde lyfta fram i stället. Barnen kunde gå luciatåg för de äldre i stället för att skrämma dem.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.