Annons
Nyheter

Förälder kräver att köket öppnas

Det blir billigare att återgå till att laga maten på Brösarps förskola än att hämta mat från köket på Brinkehem. Det hävdar Milan Skowronek, förälder till barn på förskolan.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2002

- Jag har kommit fram till att kostnaderna för måltidsverksamheten på Brösarps förskola har ökat med 9 000-30 000 kronor per år efter att köket på förskolan lagts ned och maten levereras via köket på Brinkehem, skriver han i ett brev till kommunstyrelsens ordförande John Johansson. Nu kräver Milan Skowronek att köket öppnar till hösten igen på förskolan. Han grundar sitt ekonomiska resonemang på egna beräkningar av hur mycket tid som går åt för personalen på Brinkehem för matlagning och diskning till förskolan. Enligt Skowronek tar dukning och beställning också tid för personalen på förskolan i Brösarp. Enligt kommunens kostchef Barbro Halling har förändringarna inneburit en besparing på 24|000 kronor om året. Milan Skowronek anser också att det har ett stort pedagogiskt värde att ha ett fungerande kök på en förskola. Han påpekar att maten som kommer från Brinkehem är bra, men ofta något kall. Milan Skowronek har också anmält Barbro Halling för justitieombudsmannen, JO. Han påstår att Halling dröjt alltför länge - sex veckor - med att lämna ut uppgifter som var grunden för kommunens beslut om lägga ned köket på förskolan. Skrowronek hänvisar till att kommunen samtidigt förhandlade med facket om uppsägning av kökspersonal. Kommunen skulle enligt Skrowronek ha velat dölja att de föreslagna besparingarna i själva verket kan ifrågasättas på ekonomiska grunder. Jag anser att det i detta sammanhanget finns en risk för att Tomelilla kommuns kostchef med mening fördröjt utlämnandet av offentliga handlingar och inte bara haft en långsam handläggning av ärendet, skriver Skowronek i JO-anmälan. Barbro Halling har tidigare i YA förklarat dröjsmålet med att hon var sjuk. Staffan Brisfors, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, har lämnat över ärendet till tekniska förvaltningens kostenhet. Brisfors skriver i ett svar till Skowronek att det ligger en del i hans funderingar om hur tiden används.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons