Annons
Nyheter

Folkdansgillet 80-års jubilerade

Tomelilla Folkhögskolas Folkdansgille är ett av de äldsta gillena i Skåne. Det bildades 1922 och i lördags var det dags för 80-årsjubileum.
Nyheter • Publicerad 22 april 2002

Dans, sång och musik stod som sig bör i fokus när ett stort antal dansare från flera föreningar mötte upp i Teaterhallen. Där välkomnades de av ordföranden Carina Malm-Björk. Ett speciellt välkommen riktade ordföranden till dansarna från danska Hammer-Kvadrillen, ett lag som Tomelilla haft utbyte med under många år. Veterandansare Ordföranden gladde sig också åt att kunna välkomna gillets båda hedersmedlemmar 92-åriga Svea Månsson, som blev medlem i gillet 1930, och Alda Nilsson som varit med i 60 år. Värd ett omnämnande är också Gertrud Broberg som varit medlem i 50 år och som fortfarande är aktiv både som dansare och som styrelseledamot. När festdeltagarna tillsammans sjöng "Gillets sång" gick tankarna till spelmannen Rudolf Hansson som skrev sången 1948 när dansarna från Tomelilla åkte till Stockholm för uppvisning på Skansen. Idag är det Kerstin Kjellberg som anger tonen på fiol och dragspel vid träning och uppvisning. Vid jubiléet hade Kerstin god assistans av sina barn Eva-Lena och Richard som båda spelade och sjöng. Framträdde med sång gjorde också en sextett av gillets medlemmar. Utmärkelser Gillet lyckönskades av många talare. En kallade skämtsamt jubilaren för storebror eftersom man var äldst jämfört med gästande föreningar. Jubileum och utmärkelser hör samman. Från Tomelilla kommun överlämnade Algot Nilsson, som själv dansat i Gillet, diplom till Kerstin Kjellberg. Kurt-Göran Trädgårdh mottog plakett och Ann-Christin Nilsson, Gillets dansledare, tilldelades standar. Siv Nilsson från Skånedistriktet, som även representerade Riksstyrelsen, lyckönskade jubilaren. Hon passade också på tillfället att överlämna Svenska Ungdomsringens förtjänsttecken i silver till Ann-Christin Nilsson och Kurt-Göran Trädgårdh. När tal och hyllningar var avklarade var det dags för det som alla väntat på. Dans, dans och åter dans. Eller som det stod i Gillets sång: "Från strängarna det ljuder, när som stråken tar i, kadrilj och polka, åttatur och kanske tandoli."

Lollo Bark lollo.bark@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons