Annons
Nyheter

Fokus Ukraina på folkhögskola

Österlens folkhögskola har inlett ett samarbetsprojekt med Gammalsvenskbyn i Ukraina. Den fascinerande byn med en ännu svensktalande befolkning var ett av ämnena under ett heldagsseminarium om Ryssland och Ukraina igår på skolan.
Nyheter • Publicerad 2 april 2003

Ystadsbon Åke Uthas, vars far som liten lämnade Gammelsvenskbyn, deltog i seminariet. Åke Uthas är lantmätare och leder ett arbete i Ukraina med att upprätta kartor och bilda fastigheter, en nödvändighet för ett marknadsekonomiskt samhälle. - Är det inte klart vem som äger marken kan man inte få lån, och inte bygga fabriker eller hus, säger han Först för några år sedan fick han möjlighet att besöka sin fars födelsehem i Gammalsvenskbyn. - Det var lätt att hitta. Det är det enda huset i byn som har två skorstenar, berättar han. Byns historia är märklig. Den grundades i slutet av 1700-talet av en liten grupp svensktalande familjer som bodde på en ö utanför Estlands kust. På grund av hårda villkor tvingades de bege sig iväg och fick i Ukraina en plats att slå sig ner på. 1929 var det dags för uppbrott igen, och hela byns befolkning emigrerade tillbaka Sverige. Två år senare flyttade 200 personer tillbaka, en folkspillra som ännu bevarat sin språk och kultur. I seminariet igår på folkhögskolan om utvecklingen av det civila samhället i Ryssland och Ukraina deltog bland andra journalisten Malcolm Dixelius och Göran Jacobsson, tidigare ambassadör i Ukraina. En resa till bland annat Gammalsvenskby för eleverna på kursen för Östeuropa- och Centralasienstudier är nära förestående. Då kommer eleverna att få bo hemma hos de svenskättade familjerna.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons