Nyheter

Född: Den oberoende staten Kosovo

Klockan 15.49 söndagen den 17 februari 2008 fick Europa tillökning och Serbien frånfälle. Då röstade 109 ledamöter i Kosovos parlament enhälligt för självständighet och det finns nu två albanska stater.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2008

- Vi är stolta, oberoende och fria, förklarade regeringschefen Hashim Thaci, medan ledamöterna djupt rörda föll varandra om halsen.

Samtidigt steg jubelvrålen mot himlen på paradgatan Moder Teresa utanför parlamentet, där tusentals av de tiotusentals Kosovoinvånare som samlats i huvudstaden redan hade inlett firandet i den bitande vinterkylan.

I sitt kvartslånga anförande inför parlamentet förklarade Thaci, först på albanska och därefter på serbiska, att den stat som nu föds är en demokratisk rättsstat, som garanterar alla medborgare lika rättigheter och som tänker ge alla minoriteter ett säkert skydd.

- Kosovo har nu gått sin mycket långa väg till självständighet och ingen kan längre stoppa oss. Tillsammans skapar vi här i dag historia, sade Thaci, som flera gången återkom till att Kosovos plats är bland världens demokratier och att målet är ett medlemskap i EU. Efter talen av Thaci och president Fatmir Sejdiu inledde parlamentet behandlingen av frågan om hur om den nya statens flagga ska se ut. Hittills har Kosovoalbanerna använt Albaniens flagga som sin frihetssymbol.

Förslaget, som parlamentet ska ta ställning till, visar en ring med fem vita stjärnor, varav en större, på blå botten och med Kosovo i mitten.

Men än så länge är Pristina och andra städer i Kosovo behängda med den svartröda albanska flaggan. Dock inte i de orter, där serber utgör majoriteten. Där härskar i dag frustration och rädsla. Serbiska regeringens kommentarer blev de väntat bittra. "Serbien har reagerat och kommer att reagera med alla fredliga, diplomatiska och juridiska medel för att annullera denna handling som antagits av Kosovos institutioner", sade president Boris Tadic i ett uttalande. Premiärminister Vojislav Kostunica anklagade USA för att stödja Kosovos självständighet "i strid med internationella lagar för att främja sina egna militära intressen".

På söndagseftermiddagen hade inga incidenter rapporterats från någon ort i Kosovo, även om situationen i den delade staden Mitrovica i norra delen av landet var spänd och Natos Kforsoldater där hade höjt beredskapen betydligt.

Officiellt skulle självständighetsfirandet avslutas tio minuter efter midnatt. Fram till dess, och förmodligen en bra bit in på natten, fick man räkna med en fullpackad Moder Teresa-gata. Mat och dryck från Kosovo stod packat i meterhöga staplar, allt gratis.

Strax före klockan 23 väntades regeringschefen och presidenten komma dit och hålla korta tal. (TT:s utsände)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.