Annons
Nyheter

Flodvågsoffer identifieras fortfarande

Nästan ett år efter flodvågskatastrofen får tsunamioffer fortfarande namn och identitet i Thailand. – Mellan 30 och 40 döda identifieras och lämnas ut till anhöriga varje vecka, säger Ingemar Isaksson, chef för den svenska id-kommissionen i Phuket.
Nyheter • Publicerad 15 december 2005

Men det var länge sedan någon av de utlämnade var en svensk.

– Nu handlar det mest om thailändare, säger Isaksson.

Annons

Sammanlagt saknades från början 543 svenskar efter tsunamin i Thailand. 526 av dem är identifierade, 17 saknas. Tolv av dem är barn.

Kanske finns de bland de cirka 840 kroppar som fortfarande ligger och väntar på att få ett namn.

Kanske hör de 17 till de döda som aldrig hittades.

– Det är omöjligt att säga, säger Isaksson. De döda efter tsunamin hamnade direkt efter katastrofen på lokala tempel eller sjukhus. Många grävdes sedan ner på stora förvaringsplatser för att inte värmen skulle förstöra dem och har efter hand lagts i kylförvaring i väntan på identifiering.

Efter hand koncentrerades förvaringen till färre och färre platser.

Till sist fanns bara en enda förvaringsplats för döda kvar. Och den ersätts nu med en ny.

Med början den 15 december förs samtliga döda över till en specialbyggd anläggning norr om Khao Lak. Där ska de stanna tills id-arbetet är klart.

Samtidigt avvecklas det identifieringscentrum som hittills drivits i ett ombyggt kontorshus i Phuket stad. Det flyttas till thailändska polisens lokaler i Bangkok.

Tills nu har mer än 2700 döda identifierats. Större delen av den svenska polisstyrkan åker hem i samband med omorganisationen, men en liten grupp blir kvar.

En svensk är i slutet av januari och under hela februari biträdande chef på det nyöppnade stället i Khao Lak-området.

Annons

– Dessutom vill thailändska myndigheter att det ska finnas en svensk DNA-expert i Bangkok samt en koordinator av det mappsystem som identifieringen bygger på, säger Isaksson.

Mapparna, en rosa och en gul, tas fram oberoende av varandra. PM står för post mortem, det vill säga efter döden, och innehåller alla fakta man kunnat få via de omhändertagna kropparna.

Den andra mappen, AM, eller ante mortem, före döden, innehåller allt man kunnat hitta om de saknade från arkiv, sjukvårdsregister, anhöriga och så vidare. I ett unikt, danskt datasystem möts de båda informationsflödena och ibland blir det träff.

– Då görs ytterligare en granskning, säger Ingemar Isaksson.

Till slut, när id-folket nått så långt att de tror sig ha hittat rätt identitet för den döde, dras ärendet inför en speciell granskningsnämnd med thailändare och internationellt utsedda representanter.

Först när nämnden ger klartecken, lämnas den döde ut till sina anhöriga. (TT:s utsände)

Christer Jönsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons