Annons
Nyheter

Flodvågskatastrofens första dagar

Nyheter • Publicerad 23 juni 2005

26 december 2004:Klockan 01.59 svensk tid inträffar en stor jordbävning på havsbotten nordväst om den indonesiska ön Sumatra. Åtta minuter senare går larmet på den amerikanska tsunamivarningsstationen på Hawaii.

Klockan 2.15 rullar de första vågorna in över Sumatra. En och en halv timme senare når vågen Thailand, Indien och Sri Lanka och klockan 05.30 drabbas även Maldiverna av flodvågen.

Annons

Antalet dödsoffer stiger timme för timme. När annandag jul är över i Sverige har 12000 offer rapporterats.

27 december:Från de drabbade länderna kommer allt fler skakande skildringar av läget. De innehåller också berättelser från drabbade svenskar. Thailändska sjukhus börjar lägga ut patientlistor på internet. Dödssiffran har stigit till 27000.

28 december:I Thailands turistområden samlas döda kroppar i tempel och på uppsamlingsplatser. Ännu är inte katastrofens omfattning i det värst drabbade området, Acehprovinsen på Java, känd. Antalet döda uppskattas nu till omkring 60000.

29 december:Trots att internationell hjälp anlänt till de drabbade områdena är läget kaotiskt. Turister evakueras. Dödstalet ligger kring 77 000.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons