Nyheter

Fler söker hjälp i öppen vård

Även om man inte bara kan lasta inflyttade "västerifrån" för att antalet missbrukare ökat i kommunen är det en del av förklaringen. Att folk flyttar in beror förstås på att det är både dyrt och svårt att få bostad i Malmö. Svårast är det för människor med små inkomster och särskilt besvärligt blir det för dem som dessutom brottas med de här problemen.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2003

- Människor får naturligtvis bo var de vill och eftersom trycket är så hårt på bostäder västerut är det inte så konstigt att folk söker sig hit. Det gäller även missbrukare, säger Sven Holmberg, enhetschef på individ- och familjeomsorgen. Han har noterat en ökning av antalet missbrukare i verksamheten, men ser det inte så enkelt som att det bara är de inflyttade som är förklaringen. Att missbruket ökar tycker han är skrämmande. - Det är svårt att sätta siffror på, men vi träffar oftare på yngre människor som behöver hjälp och faktum är att de inte sällan kommer utifrån. Vi försöker lösa det mesta på hemmaplan, inom öppenvården. Sedan 1994 driver kommunen Villa Tomelilla där missbrukare erbjuds hjälp i öppen vård. Dessutom har man dagverksamhet för nyktra missbrukare. -?Vi ser att alltmer resurser går till behandlingssamtal, som ju tar tid, vilket betyder att dagverksamheten blir lidande. Om vi inte kan komma tillrätta med det här betyder det i förlängningen att vi behöver mer personal, säger Sven Holmberg.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.