Annons
Nyheter

Fler sjuka fåglar i Tyskland

Fler virussmittade fåglar har hittats i Tyskland och Frankrike. Samtidigt rapporterar Georgien sitt första fall. Ännu har såvitt känt ingen människa smittats i EU.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2006

Två vildänder i Schleswig-Holstein, som gränsar till Danmark, har befunnits bära H5N1-virus, meddelade myndigheterna på fredagen. Dessutom hittades en smittad vildand i Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland. Också den hade H5N1.

Viruset konstaterades för första gången i Tyskland i förra veckan på ön Rügen, bara tio mil från Sverige.

Annons

Sedan dess har över 100 smittade vildfåglar hittats i samma delstat, Mecklenburg-Vorpommern. Fågeln i Baden-Württemberg hittades vid Bodensjön, som delas mellan Tyskland, Österrike och Schweiz. Österrike har hittat fåglar med H5N1, Schweiz har ännu inte gjort det och överväger att införa en skyddszon vid sjön.

Friedrich-Löfflerinstitutet i Tyskland testar nu fåglarna från Schleswig-Holstein och Bodensjön för att se om deras H5N1-variant är av den allra farligaste typen – det har visat sig att det finns i olika former.

Ännu har dock inga fall av smitta mellan människor rapporterats, bara från djur eller lämningar av djur till människa. Hälsoexperter fruktar att epidemin blir förödande i omfattning om viruset anpassar sig så att det kan spridas mellan människor. I Georgien har H5N1 hittats för första gången. sade premiärminister Zurab Nogaideli på fredagen.

– Laboratorietester gjordes i går på döda svanar från byn Adliya, sade han.

Adliya ligger i Adzjarien vid Svarta havet.

– H5N1-viruset bekräftades av ett laboratorium i Tbilisi, sade Nogaideli i tv.

I grannländerna Azerbajdzjan, Iran, Turkiet och Ryssland har viruset redan rapporterats.

I hela världen har ett 90-tal människor dött sedan 2003 efter att ha smittats av viruset, de flesta i Asien.

Franske jordbruksministern Dominique Bussereau sade på fredagen att en kalkonfarm i sydöstra Frankrike visat sig ha H5-virussmitta. Men det var inte omedelbart klart om det handlade om H5N1. (TT-AP)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons