Annons
Nyheter

Fler riskerar att förlora jobbet

Nu vänder det på arbetsmarknaden. Den bedömningen gör Arbetsförmedlingen sedan antalet varsel mer än fördubblats i april jämfört med för ett år sedan.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2008

Pratet om att det går sämre för ABSverige börjar att märkas hos arbetsförmedlingarna. Antalet arbetslösa minskade visserligen i april. Men det gjorde också antalet lediga jobb samtidigt som antalet varsel ökade.

I april varslades 4800 personer om uppsägning, jämfört med 1900 under motsvarande period i fjol. En månad tidigare fick 2300 personer reda på att de riskerar att mista jobbet. Därmed har drygt 7000 personer varslats om uppsägning under mars och april i år jämfört med 5000 personer förra året.

Annons

– Vår bedömning är att arbetsmarknadsläget har försämrats nu. Vi kan se att fler anmäler sig som arbetslösa, fler varsel kommer till arbetsförmedlingarna och färre nyanmälda lediga platser, säger Lena Liljebäck, tillförordnad generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Många av dem som fått besked om att de kan förlora jobbet arbetar inom branscherna transport, uppdragsverksamhet och tillverkningsindustrin. Industrin svarade för nästan hälften av varslen i april.

TT: Håller det på att vända på arbetsmarknaden nu?

– Ja, men fortfarande har vi lägre arbetslöshet än vad vi hade för ett år sedan, säger Liljebäck.

I slutet av april var 132000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Det var en minskning med 32000 personer jämfört med i fjol och den lägsta siffran sedan våren 1991.

Och finansminister Anders Borg (m) vill inte tala om ett trendbrott, utan pekar i stället på att det är en blandad skörd av siffror som har presenterats.

– Det vore märkligt att tro att vi skulle kunna ligga på rekordökningstakt för sysselsättningen år efter år. Nu har tillväxten bromsat in lite grann och då får vi lite lägre sysselsättningstakt. Men vi ligger på väldigt goda och höga nivåer, säger Borg. För regeringens del gäller det nu att motverka de negativa faktorerna.

– Vi förbereder en mycket offensiv höstbudget. Dels ska vi förstärka sysselsättningspolitiken med jobbavdrag, därtill har vi sagt att vi vill försäkra oss om att dämpningen inte övergår i en lågkonjunktur genom att göra satsningar på infrastruktur, forskning, utbildning och förskola, säger Borg.

Thomas Östros, socialdemokraternas ekonomiske talesman, ger däremot föga oväntat regeringens sysselsättningspolitik bakläxa.

– I takt med att skattesänkningarna ska få effekt ökar varslen i stället. Jag menar att man måste prioritera välfärden nu före stora skattesänkningar, säger Östros.

Fast hos IF Metall har avtalssekreterare Anders Tiderman än så länge inte märkt att varslen har ökat. Han är tvärtom lite förvånad över tisdagens siffror.

– Ja, men vi lever i en tid med väldigt stor oro vad gäller hela den internationella ekonomin, och det genererar naturligtvis omedelbara konsekvenser i ett land som Sverige med stora företag och exportberoende, säger han.

Annika Carpman/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons