Annons
Nyheter

Fler dödsfall med felvänd barnstol i bilen

Nyheter • Publicerad 2 juni 2005

Allt fler små barn placeras framåtvända i bilen trots att risken för allvarliga olyckor och dödsfall då femdubblas. Det absolut viktigaste för barnsäkerheten är att barnet sitter bakåtvänt till det är fyra år. Men 1998 åkte 71 procent av barn under tre år i bakåtvänd bilstol, mot 59 procent 2003, enligt Väg- och transportinstitutet. Orsaken tros vara att krockkudden i passagerarsätet är en osäkerhetsfaktor och i vissa bilar inte går att koppla ur. Föräldrarna rekommenderas då att ha barnen i baksätet och väljer då att vända dem framåt av bekvämlighetsskäl, skriver Dagens Nyheter.

– De senaste decenniernas framsteg inom bilsäkerhet och krockskydd har skett på bekostnad av barnsäkerhet, säger Maria Krafft på Folksam till DN.

Medan krockkuddar, säten och bilbälten har kompenserats för vuxna har barnen glömts bort. Forskare vill nu att bilindustrin tar sitt ansvar. (TT)

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons