Nyheter

Fler besök - men färre lån

Statistiken visar att antalet biblioteksbesökare ökar, och bibliotekens internetuppkopplade datorer ses som en förklaring.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2002

Men till statistiken hör också att etthundra personer varje dag besöker biblioteket för att - i motsats till internet - läsa tidningen. YA besöker Valfisken i Simrishamn måndag förmiddag. Ett halvdussin personer har bytt den dimmiga snålblåsten ute mot tidningsläsning i värmen inne i den caféliknande foajén. En av tidningsläsarna är Stig Lövgren från Simrishamn, som lagt av sig mössa och handskar på bordet bredvid två nummer av Dagens Industri. - Jag har intresse av näringsliv och ekonomi, berättar han. Jag har Svenska Dagbladet hemma, men går hit för att läsa de tidningar jag inte har råd att prenumerera på. Jag brukar för det mesta läsa Dagens Industri. Ibland ögnar jag igenom Dagens Nyheter också. I Valfiskens foajé finns för de nyhetssugna tiotalet dagstidningar. Inne på biblioteket finns magasin och övriga tidningar - en bit över tvåhundra till antalet. Just denna förmiddag är det dock dagstidningarna som verkar populärast. - Utbudet av tidningar är bra, säger Stig Lövgren. Man kan inte klaga. Jag är här två-tre gånger i veckan, och brukar kombinera det med min morgonpromenad. Så för mig passar det här perfekt.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.