Annons
Nyheter

Fiskare nöjda med sänkt torskkvot

Den svenska torskkvoten sänks med ett par tusen ton till 13 144 ton nästa år efter den uppgörelse som på fredagen träffades inom fiskerikommissionen för Östersjön.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2003

Både fiskarna och regeringen förklarade sig nöjda, men beslutet kritiseras av Greenpeace som anser att kvoten ligger långt över vad som är biologiskt hållbart. Hela torskkvoten för Östersjön sänks från 75 000 ton till 61 600 ton, vilket ligger betydligt över den högsta gräns på 43 000 ton som internationella havsforskningsrådet (ICES) rekommenderat. Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist kommenterar uppgörelsen i Litauens huvudstad Vilnius med att Sveriges fasta linje nått framgång. "Vi hade naturligtvis helst sett att man hade följt den biologiska rådgivningen på 29 600 ton i det västra beståndet och 13 000 ton i det östra, men resultatet är ändå ett steg i rätt riktning och skapar förutsättningar för ett fortsatt samarbete när det gäller kontroll och förvaltning av fisket", skriver Nykvist i ett pressmeddelande. Greenpeace betecknar däremot uppgörelsen som ett totalt misslyckande för de svenska och europeiska försöken att skydda havsmiljön. Nykvist förklarar sig speciellt nöjd med att EU-länderna förbinder sig att arbeta aktivt för att få till stånd två förvaltningsområden i Östersjön med separata kvoter. Det uppges ha varit en förutsättning för att Sverige över huvud taget skulle kunna acceptera något torskfiske i Östersjön. Svenska Västkustfiskarnas Centralförbunds ordförande Bertil Adolfsson säger i telefon från Vilnius till TT att han är speciellt nöjd med den revisionsklausul som innebär att ICES gör en ny utvärdering av beståndet i februari som förhoppningsvis kan leda till en uppräkning av kvoten. "Vi behöver det för att kunna ha ett någorlunda fiske i Sverige, säger Adolfsson." Fiskarna anser att det är gott om torsk i Östersjön och att beståndet ökar. Sillkvoten bibehålls i stort sett oförändrad medan skarpsillskvoten räknas upp från 310 000 till 420 000 ton, varav Sveriges andel utgör 72 019 ton. Ombudsman Björn Beckman på Sveriges fiskares riksförbund beklagar att kritiken mot torskfisket i Östersjön lett till att det är svårt att få avsättning i butikerna. I stället exporteras Östersjötorsk. "Det är fasansfullt om allmänheten skulle ha fått för sig att Östersjötorsken på något sätt är utrotningshotad eller att man inte får köpa fisk som är lagligen fångad, säger Beckman." Bertil Adolfsson tycker det är synd om konsumenterna inte förstår vilken fin vara man har i den fisk som fångas i Östersjön, där han anser att torsken är den fisk som är minst utrotningshotad. "Torsk är billig och bra mat och jag hoppas att det blir en förändring, säger Adolfsson."

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons