Annons
Nyheter

Fildelare demonstrerar 1 maj

Fildelare från hela landet uppmanas att komma till Stockholm den 1 maj för att under paroller som "Rör inte mitt internet" demonstrera för rätten att byta filer på nätet.
Nyheter • Publicerad 19 april 2005

Bland talarna finns internetvisionären Jonas Birgersson, som tänker protestera mot lagstiftningen som från den 1 juli ska göra det olagligt att dela med sig av upphovsrättsskyddat material, exempelvis musik, via fildelningstjänster på nätet.

"Vi måste tillsammans stå starka mot obehagliga tendenser till angiveri och förslag på att tvinga svenska bolag att övervaka sina kunder in i minsta detalj", säger han i ett uttalande på arrangerande Piratbyråns hemsida.

Annons

Det är andra gången som Piratbyrån utnyttjar arbetarrörelsens stora dag för att demonstrera. Förra året var huvudkravet "Stoppa fluktarna".

Under hela våren har Piratbyrån, en löst sammansatt grupp som tycker att det är en rättighet att få kopiera och dela med sig av musik via internet, legat i bitter fejd med olika branschorganisationer.

Så sent som i måndags publicerade ett 100-tal svenska artister, med hjälp av musikindustrins antipiratorganisation Ifpi, ett gemensamt upprop "Vi vill inte bli bestulna – vi vill kunna försörja oss".

De förklarade därmed krig mot den fortsatta nedladdningen av upphovsrättsskyddat material.

Det senaste kvartalet har försäljningen av musikalbum fortsatt att rasa i Sverige. Enligt egna uppgifter handlar det om en minskad försäljning med cirka 46 miljoner kronor jämfört med första kvartalet förra året.

"Du skall icke stjäla – så enkelt är det" motiverade till exempel Åsa Jinder varför hon skrivit under uppropet. (TT)

Anders Lignell

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons