Annons
Nyheter

Felförvarad färskpotatis kan vara giftig

Livsmedelsbutikernas förvaring av färskpotatis har stora brister. Potatisen ska förvaras mörkt och svalt för att inte bli grön och giftig. Men allt fler butiker förvarar potatisen på platser med för mycket ljus.
Nyheter • Publicerad 22 juni 2005

Det visar en undersökning som Sveriges Radio gjort i 79 butiker i 17 större städer.

Enligt rekommendationerna ska potatis förvaras mörkt och svalt och på 80-talet var automater vanliga där bara något kilo ljusexponerades åt gången. Nu har trenden vänt. Samtliga 79 butiker i undersökningen exponerar potatis på stora tråg eller bord eller i stora öppna kartonger på golv.

Annons

"potatis bör förvaras mörkt och svalt. Det är inte många butiker som följer det. Det är väldigt mycket potatis som exponeras för ljus, med risk att de blir gröna och får förhöjda halter av gift, säger Lars Bolin, potatisexpert och provningschef på branschorganisationen SMAK, Svensk Matpotatiskontroll AB till radion.

.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons