Nyheter

Fel av polisen att hälla ut cider

Polisen erkänner att de gjorde fel när de hällde ut två 14-åriga flickors lättcider. Det var på midsommarafton som en polispatrull såg att två unga flickor gick och drack cider i centrala Tomelilla. Poliserna stoppade dem, konstaterade att de var minderåriga och beslöt att hälla ut cidern.
Nyheter • Publicerad 27 juni 2003

Tenny Eriksson, inre befäl vid Ystadspolisen, berättar att det var poliserna själva som strax efteråt kom på att de handlat i strid med gällande regler. Även om lättcider inte får säljas till någon under 18 år, är det fritt fram för minderåriga att dricka den - också på allmän plats. - När patrullen insåg misstaget sökte de upp flickorna och berättade att de gjort fel, säger Tenny Eriksson. Flickorna brydde sig inte om ersättning för cidern och inte heller har de anmält poliserna. Däremot krävde de någon form av upprättelse, en anteckning om att de inte gjort något orätt. Det har de också fått, genom en not i polisens så kallade dygnsrapport. Samtidigt tycker både Tenny Eriksson och Monica Neldeborn, chef på kommunens Resursenhet, att så unga människor inte ska dricka någonting med alkohol i. - Jag tycker det är allvarligt, säger Monica Neldeborn. För henne vore nolltolerans att föredra. Och att vuxenvärlden gör klart att låg ålder och alkohol inte går ihop. Hon anser också att det är en tydlig inkonsekvens i att det är tillåtet för minderåriga att dricka lättcider, samtidigt som åldersgränsen för inköp är satt till 18 år. Att lättcider bara innehåller 2,25 procent alkohol har ingen betydelse för Monica Neldeborn. - Är det sprit i drycken, tycker jag också att det ska vara förbjudet att dricka för dem som är under 18 år. Tomelillas fältassistenter har inte sett att lättcider skulle vara något problem i kommunen. Men Monica Neldeborn känner till problematiken från andra håll - att barn berusar sig på svagt alkoholhaltiga drycker. Hon säger att cider är sött och kanske lättare att dricka än exempelvis öl och att alla vuxna måste vara vaksamma. - Och tydligare. I diskussioner med föräldrar stöter jag ofta på inställningen att det är bättre att ungarna får sprit hemifrån, än att de skaffar hembränt på byn. Men det tycker jag ger fel signaler.

Åke Wiktorsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.