Nyheter

Fångupplopp på anstalt i Mariefred

Nitton interner på en sluten paviljong på Mariefredsanstalten startade ett upplopp på onsdagen. "De har slagit sönder en avdelning och har tagit sig ut på rastgården, säger kriminalvårdschef Henrik Svärd till TT."
Nyheter • Publicerad 1 september 2004

Enligt den information Svärd fått på onsdagseftermiddagen har varken personal eller intagna skadats vid upploppet. Däremot har det skett omfattande skadegörelse.

"Situationen är inte under kontroll, säger han till TT strax innan klockan 15 på onsdagen. Fångarna är lösa inne på rastgården och just nu håller vi på att samla ihop insatsstyrkor från Hall och Kumla för att ta hand om situationen, säger Henrik Svärd."

Polis är kallad till anstalten, men Svärd tror att de egna insatsstyrkorna själva ska kunna återta kontrollen över situationen.

Han bedömer att det kommer att behövas minst 35 man för att ta hand om de uppretade fångarna.

"Risken att de ska rymma från anstalten är liten. Det vi är mest rädda för är att upproret ska sprida sig till andra fångar. De flesta har blivit inlåsta, men ytterligare fyrtio fångar är fortfarande inte inlåsta och det är det vi koncentrerar oss på just nu."

Enligt Henrik Svärd är många av de 19 fångarna i tjugoårsåldern och missbrukare, men fångarna bakom upproret verkar inte vara påverkade eller berusade. Troligen är det missnöje med planerade omflyttningar som ligger bakom upproret.

"Vi har velat flytta fångar mellan olika avdelningar inom anstalten och det har några varit väldigt missnöjda med."

TT: Varför då?

"De anser att de har byggt upp en viss position på sin avdelning och vill inte få det ändrat."

Upproret på Mariefredsanstalten startade vid ett-tiden på onsdagen. Exakt vad som hände inne på paviljong tre är fortfarande oklart, men personalen evakuerade avdelningen och låste in fångarna.

Trots det tog det bara en timme innan nitton fångar hade slagit sönder fönstren och tagit sig ut på rastgården. Där befinner de sig ännu vid klockan femton på onsdagen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.