Annons
Nyheter

Fängelse för dödsmisshandel på Kungsgatan

De tre män som sparkade ihjäl en 29-årig man på Kungsgatan i centrala Stockholm förra våren dömdes på fredagen av Svea hovrätt till fyra års fängelse vardera för grov misshandel och grovt vållande till annans död.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2006

I tingsrätten dömdes en av männen till ett års fängelse för grov misshandel. En annan dömdes till villkorlig dom för misshandel av offrets kamrat. Den tredje friades helt.

Kammaråklagare Anne-Marie Bergström ville ha alla tre dömda för mord. Men hovrätten finner inte deras uppsåt att döda styrkt.

Annons

Det finns ingen anledning att anta att de handlat i direkt avsikt att döda 29-åringen. Frågan är då om de varit likgiltiga för den effekten av sitt handlande, det vill säga om de haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt, frågar sig hovrätten.

Sparkvåld mot huvudet innebär inte samma risk för att någon ska dö som till exempel när man använder skjutvapen eller knivar. Det innebär dock en stor risk för offrets hälsa och liv, skriver hovrätten.

Även om våldet mot 29-åringen varit besinningslöst så har angreppet mot honom varit över mycket snabbt. Det är inte säkert att de tre männen skulle ha fortsatt sparka även om de insett han skulle dö, blir hovrättens slutsats.

Det är inte visat vem som fällde 29-åringen så att han föll in i husväggen. Däremot har alla tre deltagit i det uppsåtliga sparkvåld, som han dog av. De har agerat gemensamt och i samförstånd, slår hovrätten fast.

Flykten, jakten och dödsmisshandeln gick oerhört snabbt och hela händelseförloppet handlar mer om sekunder än minuter. Som hovrätten ser saken finns inget utrymme i tid eller rum för någon annan än de tre åtalade att ge sig på 29-åringen.

Hovrätten anser också att det våld som utövades mot 29-åringen hänger ihop med den kränkning som två av dem ansåg sig ha blivit utsatta för av offrets kamrat. Han hade förebrått de åtalade för att de stod och kissade i en port. (TT)

Ewa Tures

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons