Annons
Nyheter

Falska skrän skrämmer råkor

Högt upp på Byavångsskolans tak sitter råkornas fiende nummer ett. Lugn nu, det är ingen kommunjägare som agerar prickskytt och skarprättare. Metoden är mer sofistikerad än så: En högtalare med ett inspelat varningskri från en råka ska hålla de svarta fåglarna borta från Stadsparken och området runt Byavångsskolan.
Nyheter • Publicerad 2 april 2003
Peter Nilsson satte fast råkskrämman. Bild: Jan-Olle Persson
Peter Nilsson satte fast råkskrämman. Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 

- Räckvidden är under gynnsamma förhållanden två kilometer, förklarar Sven Gustafsson, ingenjör på tekniska kontoret på Tomelilla kommun. Från den långsmala högtalaren hörs råkskriet som ska skrämma bort råkorna vid Byavångsskolan och i Stadsparken. Plåtslagare Peter Nilsson satte fast råkskrämman på en skorsten på skolan. Bilder: Jan-Olle Persson På tisdagsmorgonen var Claes Andersson från Lunnarp inkallad med sin kranbil för att bistå plåtslagaren Peter Nilsson när han skulle sätta upp råkskrämman. Nere på skolgården följdes arbetet av elever som hade rast. Så åkte vaktmästaren Bengt Anderson och Peter Nilsson upp i kranbilskorgen för att på skorstenen sätta fast den elektroniska fågelskrämman, riktad mot råkkolonin i Stadsparken. Råkorna runt skolan gillar inte den audiomekaniska skrämman och anföll skorstenen. Under tiden diskuterade Lars Johansson från Tomelilla kommuns fastighetskontor och Sven Gustafsson hur timern till fågelskrämman skulle ställas. Det är klagomål på råkorna som gjort att kommunen beslutat sig för att under ett halvår pröva råkskrämman. För att den ljudande fågelskrämman inte ska ge upphov till nya klagomål, bestämde de båda herrarna att råkorna får sovmorgon på helgerna. Då startas inte råkskrämman förrän klockan åtta. I veckan sätts den på redan klockan sex. När råkskrämman satts på plats med ett spännband och kabeln dragits in på vinden och pluggats in i elkontakten var det dags för en "premiärkonsert". De första lätena drunknade dock i sorlet från barnen på skolgården. Först när YA:s reporter gav sig upp på vinden, hörde jag det klagande lätet ordentligt. Det lät som en fågel i nöd som sade ungefär: Hjälp, här går en mördare lös. - Varningslätet ska locka till sig andra råkor. När de inte hittar någon fiende, och det sker upprepade gånger, känner de sig till slut osäkra och lämnar området, berättar Gunnar Löfgren, vice vd för företaget Sontax som tillverkat råkskrämman. Ropen ljuder med korta intervaller efter 30, 40 och 50 minuter under dagens gång. I Hässleholm har kajor skrämts iväg på samma sätt. I ljudet som nu sprids från taket på Byavångsskolan finns också en sekvens med en kajas varningsläte. Däremot får skator och kråkor vara i fred. Och råkorna runt skolan reagerade. - De anföll skorstenen, berättar Peter Nilsson. En synbar oro i råkfamiljerna som byggt bo precis i träden vid Byavångsskolan var också märkbar sedan råkhögtalaren satts igång. Även borta vid Stadsparken verkade råkorna upprörda. Nu får framtiden utvisa om de påstådda problemen och råkorna bara flyttar någon annanstans, eller om alla blir nöjda nu. Hur som helst - "ropen" från Byavångsskolans tak ljuder nu i korta intervaller efter 30, 40 och 50 minuter under dagens gång; hör råkans svanesång.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons