Nyheter

Facket vill ha mer resurser

Lärarförbundet anser att det fortfarande finns stora behov i skolan.Särskilt till förskolan som behöver mer resurser efter införandet av maxtaxan.
Nyheter • Publicerad 15 augusti 2002

- Det behövs ett helhetsgrepp på skolan. Just nu är det extra viktigt att satsa på förskolan, där det behövs betydligt mer resurser för att klara läroplanen i samband med maxtaxan. Det säger Uno Jansson, ordförande i Lärarförbundet i Trelleborg. - Om barngrupperna blir större så får läroplanen stryka på foten, menar Uno Jansson. Och det som sås i förskolan nu kan vi få skörda om tio år när de grupperna ska in på gymnasiet. Uno Jansson och vice ordföranden Malin Feldt anser att ett av de största problemen i skolan i Trelleborg i dag är just gruppernas storlek. - Lärarrollen har förändrats. Det krävs mer arbete i mindre grupper och det kräver mer resurser. Alla lärare vill ju att alla elever ska klara målen, säger Malin Feldt. Enligt Lärarförbundet i Trelleborg, som organiserar alla sorters lärare, från förskollärare till gymnasielärare, finns det ett stort behov av mer personal i skolan. Men även bättre lokaler. - Lokalerna är inte byggda för skolans behov i dag. Anpassningen till individen ska öka och då behövs det mer grupprum, menar Uno Jansson. Malin Feldt anser att även läromedlen behöver bli mer individuella. - Det är inte säkert att det alltid är bra med klassuppsättningar av böcker, säger hon. Lärarförbundet i Trelleborg menar att det är svårt att följa det lokala kollektivavtalet mellan lärarna och kommunen med de befintliga resurserna. Uno Jansson är också tveksam till om de extra resurserna som tillförs skolan nu kommer att bli bestående. - Vi i Lärarförbundet menar att det behövs 10 000 kronor extra per elev för att skolan ska kunna klara målen, säger Uno Jansson. Pengarna skulle enligt Lärarförbundet bland annat satsas på specialpedagoger och mindre grupper. Uno Jansson och Malin Feldt anser att det är bra med visionen om Spjutspetsskolan eftersom det sätter fokus på skolan och skolans behov. - Men visionen måste följas av en konkret satsning, säger Uno Jansson. Vad vill Trelleborg med skolan? - En beskrivning av hur man ska nå målet att bli spjutspetsskola måste tas fram, fyller Malin Feldt i.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.