Annons
Nyheter

Få tjejer på ungdomsgårdarna

Bara på en av kommunens fritidsgårdar är lika många tjejer som killar medlemmar och det är i Svarte. Här har man sedan årsskiftet även särskilda tjejgrupper som träffas en gång i veckan.
Nyheter • Publicerad 2 april 2003
Rebecca Jönsson, Catrin Svensson, Emelie Gren-Persson och Emma Göransson på Svartes fritidsgård
Rebecca Jönsson, Catrin Svensson, Emelie Gren-Persson och Emma Göransson på Svartes fritidsgårdFoto: 

Fönstren täcks för och ur ett av dem som står på glänt flödar den milda vårluften in i det lilla rummet. Levande ljus tänds och ljusrören i taket släcks. Fyra tjejer lägger sig till rätta på golvet och Åsa Ekström , hälsopedagog och den som leder kommunens tjejgrupper, sätter på lugn musik. Det finns ett oerhört stort behov. Jag skulle kunna gå in och bara sitta och lyssna i 1,5 timme, säger Åsa Ekström som leder kommunens tjejgrupper. Tjejgruppernas träffar inleds alltid med en stunds avslappning. - Det är för att de ska kunna fokusera på det vi ska göra, säger Åsa Ekström. Fritidsgården i Svarte har två tjejgrupper. En för flickor i klass 2-3 och en för de lite äldre i klass 4-5. På programmet står olika teman: Relationer, kärlek, stress, självkänsla och kroppen. Diskussioner blandas med övningar, teori varvas med praktik. - Och idag ska vi prata om killar, säger Catrin Svensson som deltar i tjejgruppen tillsammans med Rebecca Jönsson, Emelie Gren-Persson och Emma Göransson. De är överens om att det är bra att ha en grupp för bara tjejer. Det finns vissa saker man inte gärna pratar om när andra kan höra. - Det är bra för man får prata ut om saker. Killar förstår inte lika bra som tjejer, säger Rebecca Jönsson. - Som tjej är det lättare att prata med en tjej. De vet ungefär hur det känns, säger Emma Göransson. Tjejgruppen har bara funnits i ett par månader men Åsa Ekström är nöjd med den respons hon fått. Syftet med grupperna är framförallt att stärka tjejernas självkänsla. - Det finns ett oerhört stort behov. Jag skulle kunna gå in och bara sitta och lyssna i 1,5 timme, säger Åsa Ekström. Åsa Ekström tycket att det är viktigt att grupperna finns parallellt med den vanliga verksamheten på fritidsgården och att tjejerna finns med även där. - Men sedan finns det kanske saker som man inte vill berätta när det är en massa killar runt omkring, säger Åsa Ekström. Än så länge fins det ingen killgrupp i Ystad men det kanske kommer. - Det är lika stort behov av det egentligen, säger Åsa Ekström. Träffarna i tjejgruppen för de fyra tjejerna närmare varann. Efterhand som träffarna fortskrider öppnar de sig allt mer och pratar om känsliga saker. - Vi kan göra allt ihop. Det är som en liten familj, säger Emma Göransson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons