Nyheter

Få kvinnor styr i kommunen

Det bor 19 595 kvinnor i Trelleborgs kommun. Det motsvarar 50, 56 procent av invånarna. Men bara ett fåtal får vara med och bestämma.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2003

Visserligen använder socialdemokraterna "varannan damernas"-regeln, när ledamöterna i kommunfullmäktige ska utses, men när det kommer till posterna som ordförande och vice ordförande i nämnderna ser verkligheten annorlunda ut. Av tolv nämnder är det bara fyra, kulturnämnden, fastighetsnämnden och vård- och omsorgsnämnden samt individ- och familjeomsorgsnämnden som har kvinnliga ordförande. Räddningsnämnden saknar för närvarande ordförande eftersom Wiveca Nilsson (s) nyligen avlidit. I sju nämnder innehar män både posten som ordförande och vice ordförande. Av totalt 23 nämndsordförande och vice ordförande är 6 kvinnor och 17 män. På tjänstemannanivå ser det inte annorlunda ut. Bara två av nio förvaltningschefer är kvinnor, Karin Cederholm på socialförvaltningen och Britt Marie Paulik på miljöförvaltningen, varav den senare är långtidssjukskriven. I styrelserna för kommunens sju kommunala bolag ser det ännu dystrare ut. Av 46 ledamöter är endast 13 kvinnor. Ingen av dem är styrelseordförande.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.