Annons
Nyheter

Expressens grundare död

Expressens grundare Carl-Adam Nycop är död. Han gick i bräschen för svensk kvällspress och förenade upplagetänkande med kvalificerad journalistik.
Nyheter • Publicerad 4 juli 2006

Tidningsmannen Carl-Adam Nycop fördes på måndagen till Kristianstads lasarett där han senare avled – 97 år gammal.

Carl-Adam Nycop startade Expressen 1944 i samarbete med Albert Bonnier J:r. Genom sin bildkänsla förnyade han bildjournalistiken inom dagspressen och gav fotograferna som tidigare var ganska undanskuffade en mer central roll.

Annons

Men även på andra sätt var han en föregångare.

– Nycop försökte kombinera en säljande tidning med undersökande journalistik, reportage och kvalificerad journalistik. Han lyckades sammansmälta det bästa i morgon- och kvällstidningar, säger Stig Hadenius, professor i journalistik.

Inspirationen hämtade Nycop från USA. Expressen var till en början mycket illa sedd i tidningskretsar och sågs som en representant för vad man kallade den amerikanska sensationspressen.

Men Nycop hade hela tiden ett bildningsideal.

– Och det lyckades han med. Han gjorde även stor insats när han satsade på specialreportrar, bland annat inom medicin och hälsa. Som äldre var han en föregångare för sunda livsvanor och gav ut böcker i ämnet tillsammans med sin fru.

Stig Hadenius träffade själv Carl-Adam Nycop flera gånger och säger att det fanns en stramhet och slagkraftighet hos honom.

– Även sedan han avgått från Expressen betydde han mycket för den journalistiska debatten. Det har man saknat – speciellt på senare år när det främst handlat om upplagesiffror.

Nycop stannade hos Bonnier fram till pensionen, även om han ibland var ganska kritisk till Bonnier som ägare.

– Carl-Adam Nycop skapade den moderna kvällstidningen – nyfiken, hårdför och på vanligt folks sida. Mycket riktigt fick han offentlig kritik för namnpublicering, stora rubriker och kommersialisering. Hans Expressen öppnade upp världen för många människor och sparkade in stängda dörrar, säger Olle Wästberg, chefredaktör på Expressen, 1993–1995. (TT)

Marit Sundberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons