Nyheter

EU-veteranernas restriktioner symbolisk för polackerna

Warszawa/Biala Podlaska - TT:s korrespondent Polen är den största blivande EU-medlemmen och det är också det land som har störst arbetslöshet i hela Europa. Men polackerna tror inte på någon våg av arbetskraftsutvandring efter den 1 maj. De gamla ländernas skyddsmurar är för dem en sårande symbolhandling.
Nyheter • Publicerad 20 april 2004

I en ljusgul villa med blå-gula flaggor strax utanför Warszawa sitter polska specialistläkare och skriver svenskaprov. Snart bär det av mot Svedala, och resan har inget att göra med att Polen snart går med i EU. - De kan inte ett ord svenska när de kommer hit. Kursen går i turbofart - det är fantastiskt hur snabbt de lär sig, säger Catharina Ringer på företaget Medena Rek, till TT. Medena har utbildat 250 polska specialistläkare sedan 1999 och gett dem anställningar på platser som svenska läkare inte velat ha. - Det handlar inte bara om pengar, utan också om möjligheter till fortbildning och bättre arbetsmiljö. Man får nog mer tid med familjen, säger Agnieszka som är i 35-årsåldern precis som sina klasskamrater. Läkarna på kursen tillhör de unga utbildade som under alla omständigheter skulle ha valt att lämna Polen. - Jag är för gammal, men yngre vill nog åka i väg. Fast jag vet inte om det direkt är från den 1 maj - de som åker skulle åkt ändå, säger 50-åriga Marzena i Biala Podlaska i det fattiga östra Polen. Hon tittar förvånat när jag nämner Göran Perssons tal om "social turism". - Nä, man åker väl inte iväg någonstans för att leva på bidrag. De som åker vill väl jobba och tjäna pengar? "De som vill åka åker ändå" hör man från vanliga polacker såväl som experter när man börjar prata EU och de restriktioner och övergångsperioder för arbetskraftens fria rörlighet som de gamla EU-medlemmarna infört i takt med att utvidgningen närmat sig. - Visst kan det förekomma att någon åker iväg för att leva på bidrag, men man måste komma dit först och det är inte så lätt, säger sociologen Pawel Spiewak till TT. Det är bara sådana som redan har bott eller bor i exempelvis Sverige som kan tillräckligt mycket om systemet för att kunna utnyttja det, förklarar han. - De som jobbar svart nu kommer fortsätta att göra det. Det finns ingen anledning till att det skulle öka eller minska, tillägger Spiewak. - Det har skapat väldigt dålig stämning, säger Dominika Pszczolkowska, journalist som skriver om EU-frågor i tidningen Gazeta Wyborcza till TT om restriktionerna. - Jag personligen känner mig sårad, fastän jag inte har tänkt åka. Folk som jag har velat känna oss som européer och inte som den fattiga kusinen från öst. Text: Joanna Kurosz/TT

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.