EU-kommissionen: Apoteksmonopolet kan vara kvar
Tolkningarna av tisdagens dom från EU:s domstol angående det svenska apoteksmonopolet gick åt olika håll. Regeringen menade att det kan behållas medan handeln och juridiska experter betraktade domen som dödsstöten för monopolet.
Regeringens linje får nu stöd från EU-kommissionen. Den har till uppgift att se till att medlemsländerna lever upp till EU:s regler.
– Kommissionen välkomnar gårdagens dom. Det är nu upp till den svenska domstolen att komma fram till ett beslut efter domen, säger Jonathan Todd. De som tror att apoteksmonopolet måste försvinna efter domen har fel, menar Todd:
– Helt klart är att det måste förändras efter domen. Men exakt hur det ska göras är upp till den svenska regeringen så länge man helt respekterar den svenska domstolens dom. Och den i sin tur ska spegla EG-domstolens tolkning.
– Domen säger inte att monopolet som sådant är olagligt. Vad den helt klart säger är att det sätt som monopolet fungerar på i dag är olagligt.
Enligt Todd kommer EU-kommissionen att noga övervaka att den svenska regeringens åtgärder svarar upp mot de klargöranden EG-domstolen kommit med i sin dom.
– Den svenska regeringen har ett val. Den kan slopa monopolet även om domen inte kräver det, eller så ändrar man i grunden hur det fungerar, säger Todd. Regeringens tolkning av domen har kritiserats av juridiska experter. Påståendet att svensk lag gäller och det fortfarande är förbjudet att sälja receptfria läkemedel vid sidan av Apoteket är fel, konstaterar även Erik Nerep, professor i svensk och internationell rätt vid Handelshögskolan i Stockholm:
– Det är nu fritt fram för var och en att sälja receptfria läkemedel. Det kan inte bli något annat än en friande dom för Krister Hanner.
Krister Hanner var tidigare vd för företaget Bringwell och står nu åtalad vid Stockholms tingsrätt för att ha sålt nikotinplåster i en av företagets hälsoaffärer.
EU:s domstol skriver i sin dom att det svenska apoteksmonopolet strider mot EG-rätten.
– Dom gör i och för sig inte svensk lag ogiltig. Men man kan inte tillämpa svensk lag som står i strid med EG-rätten. Vi talar juridik och regeringen talar politik, säger Nerep om de skilda tolkningarna. (TT)
Nils Odén