Nyheter

EU anklagar Trelleborg för kartellbildning

Verkstadskoncernen Trelleborg och ett antal andra multinationella företag har av EU-kommissionen delgivits misstanke om kartellbildning på marknaden för marina oljeledningar.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2008

- Vi kan bekräfta detta, säger Mikael Sjöblom på Trelleborgs pressavdelning till TT.

EU:s formella anklagelser mot företagen kommer cirka ett år efter det att myndigheter i USA och EU slog till mot företag misstänkta för kartellbildning. I samband med den räden pekades två fransmän anställda hos Trelleborg ut som delaktiga.

De båda fransmännen ska därefter ha gjort upp med myndigheter om böter på miljonbelopp och fängelsestraff på 14 månader, rapporterar tidningen Financial Times.

Förutom Trelleborg har tidigare företag som PW Consulting, Dunlop Oil & Marine, Bridgestone Corporation, Manuli Rubber Industries, Parker ITR pekats ut som delaktiga i kartellen, som ska ha varit verksam sedan 1999.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att den tagit del av dokument som visar att kartellen ska ha träffats i Florida, USA, och Bangkok, Thailand och att man kallat sig för "klubben" eller "tekniska kommittén för marinledningar" i skriftliga sammanhang.

EU kan kräva 10 procent av ett bolags totala årsomsättning i böter om kartellbildning kan fastslås.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.