Nyheter

Enighet kring haverikommission vid kvinnomord

Samtliga politiska partier utom miljöpartiet är överens om att tillsätta en haverikommission varje gång en kvinna mördas.
Nyheter • Publicerad 31 augusti 2006

Det visar en rundringning Svenska Dagbladet gjort.

På torsdagen presenterar vänsterpartiet flera förslag för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, bland annat föreslås en nationell haverikommission vid kvinnomord. Enligt förslaget ska en utredning ta reda på om någon myndighet brustit i sitt agerande. Ett annat syfte är att förhindra att fler kvinnor mister livet.

Fem riksdagspartier säger vid en rundringning att de ställer sig positiva till en haverikommission. Men miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand är tveksam:

– Om man har haft indikationer på att kvinnan har varit hotad, om man vetat om det och inte gjort något åt det, så måste det ju utredas. Men jag vet inte om lösningen är att kalla det haverikommission, säger hon till SvD.

Feministiskt initiativs taleskvinna Gudrun Schyman, som också är positiv till en haverikommission, är dock inte imponerad av den politiska enigheten kring en kommission utan kallar det populism med motiveringen att inget annat parti har jämställdhetsfrågan som huvudfråga. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.