Annons
Nyheter

Enbart tjänstemän lade förslagen

Det är inte möjligt att få specialister att komma överens om en lokalisering av ortopedin. Därför är det ledande politiker och tjänstemän som skött den diskussionen. Det berättar Uno Aldegren (s), regionstyrelsens ordförande och ordförande i den politiska styrgruppen för Skånsk livskraft - vård och hälsa.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2004

- Specialisterna har inte varit med och beslutat om var ortopedin ska lokaliseras, säger Uno Aldegren. De har varit med och diskuterat målbilden, gjort analyser av fördelar och nackdelar, hur volymerna kommer att förändras. Sedan är det centralt placerade tjänstemän som lagt förslag om lokalisering på ledningens ansvar. Uno Aldegren hänvisar till empiriska studier som visar att det inte är möjligt att få uppslutning av specialisterna kring flyttning eller koncentration av den egna verksamheten. Därför hölls ortopederna utanför den delen av förslaget. - De som vill ha verksamhet på en plats lyfter fram patienterna och hävdar kvalitetsargument, säger Uno Aldegren. De som har motsatt uppfattning använder samma argument. Vår bild är att det egna intresset har stor betydelse. Därför var ingen ortoped med. Uno Aldegren hävdar att inga ortopeder på Trelleborgs lasarett haft invändningar mot förslagen i Skånsk livskraft, medan ortopederna i Ängelholm haft många invändningar. I budgeten för nästa år finns det med att det från och med den 1 januari 2005 ska finnas gemensamma köer för de stora diagnoserna, till exempel inprovning av hörapparat, starroperation, höftleds- och knäledsplastik. - Det fria vårdsökandet kommer att finnas kvar, men bara till de sjukhus där den sjukdomen behandlas, säger Uno Aldegren. Då ska också patienterna få information om kösituationen på de olika sjukhusen. Informationen om hur man söker till andra sjukhus är inte bra i dag.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons