Annons
Nyheter

En tredje rymling gripen

(Uppdaterad 14.50)En tredje rymling från Hallanstalten har gripits. Det skedde strax efter klockan två i närheten av Grindsjön, där även de övriga två rymlingarna och flyktbilen hittades. Den livstidsdömde Tony Olsson är fortfarande på fri fot.
Nyheter • Publicerad 29 juli 2004

Den gripne är den 27-årige gängledaren som dömts till 7,5 års fängelse för bland annat rån och misshandel, bekräftar chefen för Rikskriminalpolisen Lars Nylén för TT. Mannen greps under en bro och var utmattad, enligt Nylén. "Han var inte beväpnad så vitt jag vet." Han har nu förts till Kronobergshäktet. Tidigare i dag greps den 29-årige intern som dömts till tre års fängelse för bland annat misshandel och narkotikabrott. Mannen greps av polisen på en busshållplats en bit ifrån Grindsjön, berättar Lars Nylén för TT. Nylén vill inte avslöja vad som ledde till att polisen kunde lokalisera 29-åringen, utan bara att han inte gjorde något motstånd och att allt gick lugnt till. På onsdagskvällen greps en annan av rymlingarna i närheten av Grindsjön, en 35-årig man dömd till elva års fängelse för narkotikabrott och rån. Mannen sitter på Kronobergshäktet och har delgivits misstanke om människorov, eftersom de fyra internerna tagit en vårdare på Hall som gisslan vid rymningen. Rymningen inträffade sent på tisdagskvällen. Centralvakten på Hallanstalten fick då ett samtal där en intern på en av avdelningarna bad om hjälp. Två anställda gick dit och möttes då av Tony Olsson som hotade dem med pistol. Vårdarna tvingades att lämna ifrån sig nyckelknipporna. Sedan låste Olsson upp dörrarna till de tre celler där de andra rymlingarna satt. De fyra låste in en av vårdarna i en cell och tog den andra med sig genom en kulvert. När internerna kom till ett besöksrum vid centralvakten inträffade skottlossning. "Rymlingarna hade tillgång till mobiltelefoner och vapen. Vi misstänker att de hade två pistoler, säger Lars Nylén till TT." Hur fångarna fick tag på mobiltelefoner och vapen för att kunna genomföra rymningen, och hur Tony Olsson kom ut ur sin cell, vet polisen fortfarande inte. Under torsdagen hölls fortsatta förhör med personal och interner på Hall. Enligt Lars Nylén har hittills ingen ur Hallanstaltens personal förklarats misstänkt för något brott. Tony Olsson är dömd till livstids fängelse för grovt rån, mord och mordförsök. I maj 1999 rånade han Östgötabanken i Kisa tillsammans med två andra. Under flykten dödades två polismän i Malexander.

Carl Johan Engvall c-j.engvall@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons