Annons
Nyheter

"En fullt normal uppgörelse"

Överenskommelsen mellan Tomelilla kommun och förvaltningschefen Staffan Brisfors följer gängse praxis. - Det är en fullt normal uppgörelse, säger Birgitta Nyström, professor i civilrätt vid Lunds universitet.
Nyheter • Publicerad 29 januari 2004

Enligt överenskommelsen mellan Brisfors och kommunen får förvaltningschefen 23 månadslöner à 41 500 kronor, men behöver bara stå till kommunens förfogande under en månad. Överenskommelsen slöts sedan barn- och utbildningsnämnden gjort ett oväntat stort underskott på åtta miljoner kronor och nämndsordförande Henrik Swensson (fp) och Staffan Brisfors kommit på kollisionskurs. Sedan kostnaden för kommunen, drygt 1,3 miljoner kronor, blivit känd har det hörts kritiska röster som hävdat att kommunen hushållar dåligt med sina pengar. Men Birgitta Nyström hänvisar till att en tvist i domstol mellan kommunen och Brisfors skulle ha kostat en hel del pengar i rättegångskostnader. Ersättningen till Brisfors är också i nivå med ett normalt skadestånd, enligt lagen om anställningsskydd, LAS. LAS brukar man luta sig mot i liknande uppgörelser, enligt Nyström. Brisfors är 60 år fyllda och jobbade drygt fyra år i kommunen. Birgitta Nyström tycker att två årslöner är en rimlig tid. - Det är den tid man ska ha på sig för att hitta ett nytt jobb, säger hon. Det är inte helt ovanligt att tvister leder till att kommuner köper ut anställda istället för att fallen hamnar i Arbetsdomstolen, enligt tidningen Kommunaktuellts senaste nummer. Tidningens granskning visar att kommunerna aktar sig för att hamna i Arbetsdomstolen.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons