Annons
Nyheter

EMU:s tre etapper

Europeiska monetära unionens tillkomst regleras i Maastrichtfördraget. Sverige, Danmark och Storbritannien tillämpar EMU:s regelverk, men har inte infört den gemensamma valutan, euron.
Nyheter • Publicerad 29 augusti 2003

Folkomröstningen den 14 september handlar om huruvida Sverige ska delta i EMU:s tredje etapp och övergå till euron som valuta. EMU:s första etapp sträcker sig från 1990 till 1994. Då avlägsnades hinder mot fria kapitalrörelser inom EU. Så kallade konvergenskrav ställdes för den ekonomiska utvecklingen i länderna. Under den här perioden pågår växelkurssamarbetet ERM. Centralbankernas samarbete ökade. Den andra etappen inleddes 1994 och pågick till 1998. Under den perioden fick centralbankerna en mer oberoende roll. Övervakningen av medlemsländernas ekonomier ökade. 1997 fattades beslut om stabilitets- och tillväxtpakten, som skulle garantera sunda offentliga finanser. 1998 beslöt ett toppmöte vilka EU-länder som uppfyllde kraven för medlemskap i EMU. Den svenska riksdagen hade tidigare bestämt att Sverige inte skulle vara med från början, eftersom Sverige inte ansågs uppfylla alla kraven. Den tredje etappen inleddes 1999. Då bildades valutaunionen med elva medlemmar. 2001 anslöts även Grekland. Växelkurssamarbetet ERM2 startade för att knyta valutor i EU-länder utanför valutaunionen till euron. Endast Danmark deltar i ERM2. 2002 införde de tolv EMU-länderna euron som valuta. (TT)

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons