Annons
Nyheter

Emelies hårsjal liknade en slöja

För två år sedan var Emelie Holm på Friaborgsskolan utbytesstudent i Frankrike. Där följde hon undervisningen i en av Paris förortsskolor. En dag, efter ungefär halva sin vistelse i det nya landet, blev hon stoppad på väg till matsalen och ombedd att ta av sig sitt hårband. Förklaringen var att den var för lik en muslimsk slöja.
Nyheter • Publicerad 23 februari 2004
Emelie Holm på Friaborgsskolan har förståelse för debatten som pågår kring slöjor och annan täckande klädsel i Frankrike. Bild: Anna Thulin
Emelie Holm på Friaborgsskolan har förståelse för debatten som pågår kring slöjor och annan täckande klädsel i Frankrike. Bild: Anna ThulinFoto: 

- Jag blev chockad såklart. Jag visste att religiösa symboler var förbjudna i den skola jag gick på, men jag trodde aldrig att den skulle räknas! Emelie Holm på Friaborgsskolan har förståelse för debatten som pågår kring slöjor och annan täckande klädsel i Frankrike. Bild: Anna Thulin Det var den rosa sjalen som hon haft lindad kring huvudet, dock med en hårknut väl synlig baktill, som upprört så. Trots sina förklaringar att hon inte var troende blev hon tvungen att ta av sig sjalen. Debatten som råder i Frankrike idag har hon ändå förståelse för. - Att införa ett förbud är kränkande för dem som är religiösa, men kan vara en möjlighet för de med olika religioner att komma överens. För fransmännen är detta mycket svårare än vad det är här i Sverige. Text: Anna Thulin

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons