Annons
Nyheter

Elevutbyte för solidaritet och handel

Att åka i väg som utbytesstudent under ett år är ett ständigt aktuellt ämne. Gymnasiechefen Annika Becker är nyss hemkommen från en konferens i Milano där hon höll ett föredrag om gymnasieungdomars fria rörlighet i Europa.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2003

Ämnet ligger henne varmt om hjärtat. På frågan varför hon tycker att skolan ska bli mer internationell svarar hon snabbt: - För den internationella handeln. Affärer görs globalt i dag. För den humanistiska tanken att vi ska vara solidariska. Och i förlängningen, för att förhindra krig. Det handlar mycket om att få perspektiv på sin egen kultur och få empati för andra, säger Annika Becker Hon vill att det ska bli enklare för eleverna att kunna få tillgodoräkna sig tid på ett utländskt gymnasium. - I dag kan en svensk rektor bedöma och validera vissa ämnen som eleven läst utomlands, men då kan bara betyget godkänt delas ut. Duktiga och ambitiösa elever vill ju ha mer än godkänt. Vi måste bli bättre på detta och vi måste ha större tilltro till varandras utbildningssystem. Men, vi är ännu bara i begynnelsen av internationaliseringen i skolan, säger Annika Becker. Gymnasiechefen nämner Norge och Danmark som två länder som är före Sverige när det gäller att uppmuntra unga elever att resa ut ett läsår. I Norge får eleverna ta med sig skolpengen utomlands. I Danmark finns ett förslag att underlätta ekonomiskt för ungdomar som vill läsa utomlands mellan grundskolan och gymnasiet. - Jag tror att vi kommer att få se fler och fler ungdomar som ger sig ut efter nian och innan gymnasiet, men än så länge är det inte så vanligt i Sverige, säger Annika Becker.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons