Annons
Nyheter

Elever vill ha mer droginformation

Bättre kontakt mellan personal och elever. Mer elevinflytande och bättre information.Det efterlyser klasskompisarna Andreas Håkansson, Emilia Lundgren, Maria Persson och Carl Magnus Ljunggren i kampen mot drogerna.
Nyheter • Publicerad 13 februari 2002

Det är helt avgörande för framgång att eleverna deltar i kampen mot droganvändningen. Det tycker Andreas Håkansson, Emillia Lundgren, Maria Persson och Carl Magnus Ljunggren på Österportsskolan i Ystad. BILD: SPRISSE NILSSON"Det är helt avgörande för framgång att eleverna deltar i kampen mot droganvändningen. Det tycker Andreas Håkansson, Emillia Lundgren, Maria Persson och Carl Magnus Ljunggren på Österportsskolan i Ystad. BILD: SPRISSE NILSSON - Om man ser eller hör om droger, eller använder själv handlar mycket om vilket umgänge man har och i vilka kretsar man rör sig, säger Andreas Håkansson. De går alla naturvetarprogrammet på Österportskolan och känner inte riktigt igen sig när ökningen av droganvändningen nämns. Tre av dem kan referera till någon de vet missbrukar droger, men de ser inte problemet som växande eller överhängande. Rektor Greger Håkansson menar tvärtom att missbruket inte kan kopplas samman till en särskild grupp av elever, utan att det finns i alla typer av klasser. De tycker att det är viktigt att skolan tar sitt ansvar. Begår en elev ett brott på skolan, bör det polisanmälas. - Man måste visa att man inte accepterar det och tar tag i det ordentligt. Det kanske också gör att man stoppar spridningen, säger Carl Magnus Ljunggren. - Dessutom är det viktigt för de andra elevernas säkerhet, säger Emilia Lundgren. Men att polisen engageras är inte hela lösningen på problemet. - Jag tror inte man upptäcker problem hos eleverna utan vår medverkan. Vi måste känna förtroende för ledningen för att vi ska prata om hur det är, säger Emilia Lundgren. lita på personalen Ett sätt att komma till rätta med problemen är enligt eleverna att ledningen är tydligare i sin kontakt med eleverna och att informationen om droger och missbruk ökar. - Vi måste lita på personalen och känna att det faktiskt blir bättre om vi berättar för dem, säger Emilia Lundgren. - Sist vi hade en riktig droginformation var på högstadiet, säger Carl Magnus Ljunggren. Elevinflytandet är också en viktig del. De vill bli tagna på allvar och berättar de något ska deras röster bli tagna på allvar. En elev som känner att han eller hon kan påverka sin situation är mer benägen att göra det.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons