Annons
Nyheter

Elever välkomnar förslaget

Många elever som går på IV-programmet är positiva till förslaget att lägga ner det och låta alla oavsett betyg komma in på de nationella programmen.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2002

- När man söker in till något så är det ju för att man är intresserad av de ämnena. Jag är till exempel inte så intresserad av engelska, ändå tvingas jag läsa upp det betyget för att komma in på det jag vill, säger Paulina Krajniak. Paulina Krajniak är elev på IV-programmet och hade gärna kommit direkt in på sitt program." BORDER="0"Paulina Krajniak är elev på IV-programmet och hade gärna kommit direkt in på sitt program. Andreas Frisell håller med och tycker att det är orättvist att en elev kan ha höga betyg i andra ämnen och ändå inte få gå på de nationella programmen. - Det hade varit bättre om man fick gå på de vanliga programmen även om man har icke godkänt i ett kärnämne, då hade man tjänat in ett år. Samtidigt tycker han att de små undervisningsgrupperna är bra och att lärarna på IV-programmet har mer tid åt att hjälpa eleverna än vad han tror de har på de större programmen. Småskaligheten på IV-programmet är viktig för många elever. - Det skapar trygghet och det är viktigt att vi lär känna eleverna ordentligt. Toleransnivån är hög och de ska veta att här är det ingen som slänger ut dem, säger Eva Månsson, lärare på IV-programmet. Magnus Nilsson går på IV-programmet och tycker att det fungerar bra som det är nu. - Har man inte godkänt i något av kärnämnena är det bättre att man går här så man får tillräckligt med hjälp. Sedan IV-programmet startade för ett par år sedan har elevantalet ständigt ökat. Det är en av anledningarna till att regeringen nu vill erbjuda alla elever att i stället gå ett av de nationella programmen och komplettera sina betyg under utbildningens gång. - Det är ett misslyckande för den svenska gymnasieskolan att inte kunna erbjuda de elever som vill ha en plats på något av de program de söker. En del av eleverna på IV-programmet har full behörighet, men kommer inte in på grund av att betygskraven är för höga, säger Marianne Christensson, studievägledare på IV-programmet. Hon tror inte att IV-programmet kommer att försvinna helt, men håller med förslaget i den meningen att programmet har växt för mycket de senaste åren.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons