Annons
Nyheter

Efterlyser "Körsångare" till traktorkonsert

Dieselmolnet puffar upp mot himlen när den gamla Viktorn stånkar igång. Motorn sjunger sedan pålitligt. Det är ljuv musik för Per Grönqvist i Ludaröd som mycket väl förstår kompositören Sven-Åke Johanssons fascination för traktorernas motorsång.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2002

Per Grönqvist har aldrig sjungit i kör eller musicerat. Men han känner sig manad när Sven-Åke Johanssons konsert för tolv traktorer får Sverigepremiär i sommar på Neon Gallery på Vägstationen i Brösarp. - Först när jag hörde om konserten skrattade jag. Men det kan faktiskt vara en annorlunda, lite kul grej, säger Per Grönqvist. Vi står på gårdsplanen i Ludaröd och lyssnar på den tvåcylindriga Volvo BM:n från 1961. Från Berlin, där Sven-Åke Johansson är bosatt sedan många år, har kompositören låtit hälsa att han till konserten behöver tolv stycken två- eller tre cylindriga traktorer från 1950- och 1960-tal. Brösarpsortens LRF avdelning mönstrar nu vad som finns i ladorna av gamla, välljudande traktorer. Andra intresserade som känner sitt ansvar för traktorkonsten uppmanas att ta kontakt med LRF och Per Grönqvist. Bara för att visa att det är skillnad på traktorljud och traktorljud, backar Per Grönqvist ut sin sexcylindriga monstertraktor John Deere. Vi enas om att det inte alls är samma melodi som i Viktorn. Galleri Neon har tagit initiativet till det annorlunda projektet som har premiär i marknadsveckan, lördagen 20 juli. Konsertstycket har tidigare uppförts i Danmark och Tyskland och har också spelats in på skiva. Redan i slutet av juni kommer kompositören till Brösarp för att träffa traktorägarna. 19 juli är det generalrepetition.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons