Effektivare vård skulle spara 3 miljarder varje år
Landstingen tycks gå mot ett samlat underskott på några hundra miljoner kronor för år 2004, vilket är bättre än väntat. Men enligt Sveriges kommuner och landsting är hårda sparpaket främsta förklaringen – och ändå väntas runt tio landsting gå med underskott.
Men skattehöjningar är inget recept för effektiv och god sjukvård. I stället är det tydligare mål och noggranna mätningar av vårdens effektivitet som är nycklarna.
Så lyder några slutsatser i rapporten Iakttagelser om landsting som Jane Cederqvist, generaldirektör vid finansdepartementet, lade fram på fredagen. Effektivitet handlar då om hur god vård patienterna får – i relation till hur mycket pengar som satsas i vården.
– Vi tror att det finns en effektiviseringspotential på minst 30 miljarder kronor över tio år när det gäller hälso- och sjukvården. Patienterna skulle bli friska snabbare och lida mindre, säger Jane Cederqvist.
Siffran har tagits fram utifrån ett av rapportens "goda exempel": Jönköpings läns landsting har systematiskt mätt exempelvis väntetider och sedan förbättrat sin organisation.
Bland resultaten nämns att patienter kommer fram snabbare på telefon och att fler uppger sig vara nöjda med vården.
– Jönköping har översatt tidsbesparingarna i pengar och räknar med en effektivitetsvinst på mellan 75 och 100 miljoner kronor per år. En siffra som på nationell nivå alltså skulle betyda 3 sparade miljarder per år. Men då krävs också tydligare mål om vad patienterna kan förvänta sig.
– I dag är målen i exempelvis hälso- och sjukvårdslagen väldigt allmänt hållna.
Inga onödiga dödsfall och ingen smärta eller onödigt lidande – så lyder några förslag på tänkbara mål för lagstiftarna, enligt Jane Cederqvist, som inte vill utfärda någon dom över landstingens effektivitet i dag.
– För att bedöma det måste man jämföra med andra hälso- och sjukvårdsorganisationer. Men det finns indikationer på låg effektivitet, som exempelvis långa väntetider.
Dessutom visar politikerna ofta lågt intresse för effektivitetsfrågor, enligt Cederqvist.
Rapporten, som överlämnats till kommunminister Sven-Erik Österberg, är avsedd att fungera som diskussionsunderlag i debatten om landstingen. (TT)
Petter Forslund