Annons
Nyheter

Dykare i närkontakt med knölval

Två dykare fick en oväntad upplevelse vid Tylösand, utanför Halmstad, på fredagen. Var det en ubåt, som kom emot dem? Eller en flytande sopsäck?
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2008
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

Nej. Men en 4-5 meter lång knölval passerade på ett par meters avstånd!

Dykarna var i vattnet för att testa ny utrustning när det överraskande mötet ägde rum. De var uppe vid ytan när valen först närmade sig.

Annons

- Björn skrek att det var en ubåt. Jag trodde under en sekund att det var en sopsäck, säger Lars Henriksson Kruse till Hallandspostens nätupplaga.

När han och kamraten Björn Petersson förstått vad som simmat förbi dem, gick de ner på 3-4 meters djup för att leta efter det ståtliga djuret.

- Sikten var ungefär tre meter. Plötsligt kom den rakt emot oss, och visade sin vita eller ljusare buk när den passerade. Vi såg också knölarna på hakan, säger Petersson till tidningen.

Valen väckte även stor uppmärksamhet bland folk på land i Tylösand. Troligen hade den närmat sig stranden i jakt på sill.

Enligt en rapport som Internationella naturvårdsunionen nyligen presenterade har knölvalen ökat starkt i antal sedan 1980-talet, från cirka 10 000 djur till över 80 000 världen över.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons