Annons
Nyheter

Dussinet röster avgjorde mandatstrid

Det skiljde så lite som tolv röster mellan moderaternas och socialdemokraternas sista mandat. Det betyder att den avslutande räkningen av de sist inlämnade poströsterna inte blir en helt ointressant historia.
Nyheter • Publicerad 16 september 2002

Ger poströsterna moderaterna ytterligare tolv röster så återerövrar de det 14:e mandatet som de förlorade. Får socialdemokraterna dussinet röster får de behålla sitt nyvunna 12:e mandat. De hade 11 mandat tidigare. - Poströster som kom in till och med lördagen finns med i de hittills redovisade siffrorna. Men poströster från söndagen plus utlandsrösterna räknas först på onsdagen (18/9). Till bilden hör också att länsstyrelsen skall göra en sluträkning av alla valsedlarna, berättar färvaltningssekreterare Monica Strömbeck. Totalt sett handlar de sista poströsterna om ett fåtal röster och sannolikheten för att ett parti skulle ha fått storslamm i denna lilla hög av valsedlar är rätt liten. Men den finns. Mer troligt är att dessa sista poströster har ungefär samma fördelning som valet i sin helhet. Hur var det då med personvalen, kryssade väljarna mycket? - Nja, Vi hade sagt till valdistrikten att lägga kryssade valsedlar i en hög för sig, om de fick tid vill säga. Och jag har inte fått några rapporter om några större mängder kryssröster. Förra valet låg antalet kryssade valsedlar på cirka 20 procent och förmodligen hamnar vi där även denna gång. När det gäller resultatet av kryssandet så blir det klart först om tre veckor, säger Monica Strömbeck. Valdeltagandet i Sjöbo lämnar en del övrigt att önska. Av 13140 röstberättigade utnyttjade 9753 sin rätt att rösta. Det betyder ett valdeltagande på 74,2 procent, vilket är 1,3 procent lägre än valet 1998.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons