Nyheter

Drömstart för Tre Kronor i OS

11-3 i skott och 4-0 i mål.En fantastisk och osannolik andra period gav Tre Kronor en drömstart med 5-2 (1-1, 4-0, 0-1) mot Kanada i OS-premiären.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2002
BILD: SCANPIXFoto:

BILD: SCANPIX - Jag är stolt över att få vara med i ett sånt här lag. Det är en dröm för alla som håller på med hockey att slå Kanada, sade förbundskaptenen Hardy Nilsson. Aldrig tidigare har det väl hänt att Tre Kronor spelat ut ett kanadensiskt landslag på nordamerikansk mark som i den andra perioden. Det handlade om rena uppvisningen. Kanada tilläts bara skjuta tre skott och Tre Kronor gjorde fyra mål på elva skott på en allt mer skakig Curtis Joseph. Utklassningen startade efter en lysande soloprestation av Michael Nylander som efter en ordentlig snurr i den kanadensiska zonen frispelade Niklas Sundström, som överlistade Joseph och gav Sverige ledningen med 2-1. Sedan gick det undan för Tre Kronor som gjorde tre mål på lite drygt fem minuter. Mats Sundin överlistade sin klubbkompis Joseph för andra gången när han pricksköt 3-1 efter 10.42. Kenny Jönsson fick öppet mål efter 11.47 sedan Henrik Zetterberg hållit inne sin passning och lurat Joseph. Slutligen frispelades Ulf Dahlén av Niklas Sundström efter 15.58 och sköt vid sidan av Joseph. Tre Kronor började matchen en aning darrigt. Spelarna hade svårt att hitta sina positioner i torpedsystemet och kanadensarna fick öppna landskap i sina anfall. När Rob Blake sköt 1-0 efter 2.37 kom kanadensarna tre mot en. Sverige kvitterade efter 5.30 när Daniel Alfredsson friställde Mats Sundin med en passning från egen zon. Sundin sköt iskallt mellan benen på Joseph. Tommy Salo fick göra flera högklassiga räddningar de första tio minuterna innan svenskarna började hitta sina positioner. I den sista perioden reducerade Kanada till 2-5 (Eric Brewer) efter 15.39 och fick ett mål bortdömt halvminuten senare.