Annons
Nyheter

Domen fastställd för full chaufför

Fyra års fängelse är ett rättmätigt straff, anser hovrätten och fastställer tingsrättens dom för den rattfulle lastbilschaufför som i oktober förra året körde ihjäl fem personer utanför Malmö.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2005

(Uppdaterad 13.10) Hovrättens beslut meddelades på torsdagen efter det att kammaråklagare Anders Lehtin yrkat på sex års fängelse medan lastbilschauffören genom advokat Jan Svenning yrkat på ett lägre fängelsestraff än i tingsrätten. Redan när Trelleborgs tingsrätt dömde den 45-årige chauffören i december var de fyra åren i fängelse det hittills högsta straff som dömts ut för rattfylleri i Sverige. Men åklagare Lehtin ansåg att gärningarna hade ett större straffvärde och överklagade. - Det här målet kan inte jämföras med tidigare mål. Det är väldigt nära ett uppsåtligt dödande, där straffminimum är sex år, sade han efter tingsrättsdomen. Hovrätten håller med om att straffvärdet motsvarar ett långvarigt fängelsestraff men talar om oaktsamhetsbrott, inte om uppsåt. "Inget har framkommit som tyder på att han medvetet fört bilen på fel körbana" och "att han i nyktert tillstånd skulle ha insett den fara han utsatt sina medtrafikanter för är uppenbart", skriver hovrätten i domen. Att chauffören blivit avskedad till följd av händelsen är en annan sak att ta hänsyn till vid bedömningen av straffets längd, skriver hovrätten vidare. Hovrätten prövade endast straffets längd. Den ungerske lastbilschauffören är, som i tingsrätten, dömd för grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till annans död. Även skadeståndet till anhöriga på 25kronor vardera ska stå fast. Två av de anhöriga hade överklagat och yrkade på det dubbla beloppet. Det var på kvällen den 19 oktober som den berusade chauffören körde i fel färdriktning på motorvägen vid Svedala sydost om Malmö. Han krockade med två personbilar. I den ena dog en hel familj med två vuxna och två minderåriga barn, i den andra bilen dog en kvinna i 50-årsåldern. Proverna visade att chauffören hade minst 1,82 promille i blodet.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons