Annons
Nyheter

Dödssiffran stiger i Thailand

Antalet dödsoffer efter flodvågorna i Thailand är uppe i nära 1 500 personer, rapporterar Reuters och runt tusen svenskar saknas fortfarande
Nyheter • Publicerad 28 december 2004

Myndigheterna befarar att dödssiffran kan stiga ytterligare med flera hundra personer.

Reseföretaget Apollo saknar fortfarande 450-550 av sina resenärer, säger informationschefen Agneta Åstrand.

Annons

- Vi får in nya uppgifter hela tiden. Vi prickar av fler och fler som kontaktat anhöriga. Men siffran över saknade minskar inte i den takt vi skulle önska, säger hon.

Företaget har nu 25-30 medarbetare på plats som hjälper till i sökandet efter saknade.

- Klockan 15 i eftermiddag skickar vi ett evakueringsflyg till Phuket som kan ta hem 365 personer. De olika researrangörerna samarbetar och hjälps åt att plocka upp människor som befinner sig på flygplatsen och behöver komma hem, säger Åstrand.

Omkring 500 personer som rest med My Travel till Thailand och som rapporterats saknade kom natten till tisdagen till rätta.

- Vi har kunnat pricka av dem och det känns jättebra, säger Susanne Krutrök vid My Travel till TT.

Reseföretaget söker kontakt med ytterligare 500 svenskar i området kring Phuket.

Av 400 resenärer som vistas på Sri Lanka saknas fortfarande ett 40-tal svenskar.

My Travel hade före katastrofen 3resenärer från Sverige, Norge och Finland i Thailand.

Företaget har ökat flygkapaciteten till och från Thailand. Förutom de ordinarie avgångarna från Phuket har flera extra plan satts in för att flyga hem de drabbade.

Fritidsresor saknade på tisdagsförmiddagen fortfarande kontakt med 600 svenska resenärer i Thailand. Värst är situationen i Kao Lak.

Annons

Mellan tre och fem extraflyg kommer att sättas in under veckan för att flyga hem människor, berättar Fritidsresors informatör Marie Malmros. Därmed räknar företaget med att få hem sina resenärer utan hjälp från staten.

Företaget har inga uppgifter om bekräftade dödsfall och kan inte lämna ut uppgifter om saknade till anhöriga.

- Alla sådana kontakter går genom utrikesdepartementet. Däremot är vi mycket tacksamma om människor i Sverige som fått kontakt med sina anhöriga i Thailand hör av sig till oss, säger Marie Malmros.

Behovet av akut medicinsk hjälp i Thailand är stort. Fritidsresor hoppas på hjälp från svenska staten.

- Det skulle behövas ett fältsjukhus.

Ännu en läkare flyger till Phuket i Thailand för SOS Internationals räkning under tisdagseftermiddagen för att hjälpa de två läkare och två psykologer som organisationen redan har på plats, berättar Jan Sanders vid kontoret i Köpenhamn.

- Vi hade kontakt för en timme sedan och situationen är precis så kaotisk och förfärlig som vi har fruktat, säger Sanders.

På tisdagsmorgonen samlade SOS International tillsammans med svenska och danska utrikesdepartementen omkring 150 skandinaver på hotell Pearl i Phuket.

- De behöver identifieras och vi måste ta reda på vilka skador de har för att kunna upprätta en lista över vilka som måste transporteras hem först och vilka som överhuvudtaget kan transporteras hem.

Anhöriga som är kvar på plats i Thailand har anmält omkring 50 svenskar saknade till SOS International.

- Någon saknar en mamma, en annan sin pappa och någon saknar ett barn - det är fruktansvärt, säger Jan Sanders.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons