Annons
Nyheter

Dödsfall vanligt bland rattfulla unga

Den vanligaste gruppen rattfyllerister är ungdomar mellan 15 och 25 år. Det är även den gruppen som har flest dödsfall i trafiken.
Nyheter • Publicerad 25 november 2003

Endast tio procent av rattfylleristerna är kvinnor, men det blir allt vanligare. Enligt undersökningar från Vägverket visar det att vi dricker allt mer alkohol och också förändrar våra alkoholvanor. Allt fler ungdomar börjar dricka alkohol tidigt. Detta är en av anledningarna till att "rattfyllekörningen" blir vanligare och vanligare. Den vanligaste gruppen rattfyllerister är ungdomar mellan 15 och 25 år. Kvinnan och mannens promillehalt påverkas olika, mannen kan oftast dricka mer än kvinnan. Det kan skilja upp till hela 25 procent. Det är inte bara av vilket kön man är som påverkar promillehalten, utan även av kroppsvikten, hur mycket och vad man har ätit och hur mycket man har sovit. Har man en promillehalt i kroppen som är mellan 0,2 till 1,0 promille får man körkortet indraget upp till tio månader, man får även dagsböter. Hur höga dagsböterna blir beror på hur hög inkomst man har och hur hög promillehalten är i kroppen. Har man mer än 1,0 promille i blodet blir körkortet indraget i minst ett år och man får fängelse i minst en månad och upp till två år. Är man vållande till en annan människas död under rattonykterhet är fängelsestraffet upp till sex år. Man har kommit på ett nytt sätt att inte låta rattfylleristerna köra bil. Det är en så kallad alkolås. Det är ett instrument som mäter koncentrationen av alkohol i förarens utandningsluft. Om föraren har alkohol i luften går bilen inte att starta. Alkolåset tar också prov då och då under bilfärden för att man inte ska kunna låta någon annan starta bilen och sen ändå köra påverkad. År 2005 kommer förmodligen alla svenska bilar vara utrustade med alkolås. Text: Maria Lindblad Rebecka Persson

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons