Annons
Nyheter

Diggiloo tillbaka i 80-talet

Med temat 80-tal landar Diggiloo i år rätt i Lasse Holms storhetstid. Lustigt nog är inte hans egna 80-talshits med när Diggiloogänget intar Vångavallen i Trelleborg den 4 juli.
Nyheter • Publicerad 15 maj 2010
Diggiloogeneralen Lasse Holm gjorde ett snabbstopp i Trelleborg för att ihop med arrangerande IFK Trelleborg kolla in fotbollstadion. Som den 4 juli ska presentera Diggilooartisterna på en "enorm futuristisk blomsteräng", enligt Holm.Foto: Claes Nyberg

TRELLEBORG. – När vi åkte in i Trelleborg i dag sa jag "vad vackert det måste vara här på sommaren", säger Diggiloogeneralen Lasse Holm. Med havet som slår in och palmer utmed hela vägen, det är ju verkligen riviera här nere. Bara det gjorde att jag kände "wow, vi har valt rätt!"

Sedan starten för åtta år sedan har över 600 000 besökare sett Diggiloo, diggat schlager och skrattat åt stå-upp. I år blir det totalt 28 stopp, med start som vanligt i Ronneby den 2 juli.

Annons

- "Alla för en" är vårt koncept, berättar Holm. Likvärdighetsfaktorn är total. Ingen har större företräde än någon annan. Man gör inga traditionella entréer, utan hela gänget går in och jobbar, med och för varann, i två och en halv timme.

Det, liksom strävan att göra oväntade konstellationer och rama in det med vackra slottsparker och sommarkvällar, är Diggiloos själ. 100 personer, 13 fordon och ett eget restaurangkök krävs för att flytta runt denna rullande musikal.

– Jag har skämtsamt döpt det till nöjesbranschens Ikea, säger Lasse. Prisvärt, folkligt, logistiskt suveränt och brett.

För att få bred publik är förstås bredden på artisterna också viktig. Några av de nya, heta schlagernamnen är alltid med, ihop med de riktiga rävarna.

– Den perfekta Diggilooartisten är den som kan inordna sig i ett kollektiv, berättar Lasse. Som kan leverera på högsta professionella nivå, är en skön medarbetare med öppna sinnen och kan möta press och sponsorer.

Samtidigt, säger han, råder "den sanna socialismen" i Diggiloo:

– Det är det enda sammanhang jag varit i där ingen tar för sig. Alla är så tajta.

En udda artist i år är den för oss i Skåne välbekanta trombonvirtuosen Gunhild Carling. Den första Diggiloo-artisten som aldrig varit i närheten av en schlagerscen.

– Vilken fantastisk jazzkvinna! karakteriserar Holm. Hon kommer att få rejält med plats att briljera. Och också gå in i popsvängen och pröva lite nytt, det tycker hon är jättekul.

Andra akten får 80-talstema, tack vare låtar av exempelvis Bowie, Europe och Cyndi Lauper. Lasse Holms egna 80-talslåtar, däremot - som "Canneloni macaroni", "Främling", "Bra vibrationer" eller "Växeln hallå", kommer inte med. De har redan varit med för mycket, tycker han.

Annons

– 80-talet var mitt hit-decennium, minns Lasse Holm. Mina låtar vann melodifestivalen fem gånger, varav fyra under 80-talet.

På den tiden mer eller mindre bodde han i musikstudion, skrev låtar, upptäckte Carola ihop med Bert Karlsson och hjälpte Kicki Danielsson och Arja Saijonmaa till sina genombrott.

– Samtidigt var det väldigt självförbrännande och ganska hänsynslöst både mot mig själv och min familj, säger han med eftertanke.

– Men i dag så tycker jag att det var värt det. De gamla låtarna, de finns där, och jag är stolt över att höra dem idag. Det är välproducerat och bra. Hör jag "Är de´de´här du kallar kärlek" med mig och Monica Törnell i dag, då mår jag bra.

Johan Silfversten Bergman
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons