Annons
Nyheter

"Det finns gott om jobb och ger bra lön"

Jimmi Hansson och Christer Arnoldsson går andra året på fordonstekniska programmet på Parkskolan i Ystad. Båda trivs bra och känner att de valt helt rätt gymnasieutbildning.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2004

Jimmi Hansson och Christer Arnoldsson trivs bra på Parkskolan där de går fordonstekniska programmet. Bild: Jan-Olle Persson - Det här är kul, hur bra som helst, säger båda där de står och mekar med en lastbilsmotor. Under 1990-talet blev alla yrkesförberedande program treåriga i stället för tvååriga. Det blev också obligatoriskt att läsa teoretiska ämnen på alla program för att få högskolebehörighet. Detta har varken Jimmi eller Christer något emot, och de tycker inte att de teoretiska ämnena tar för mycket tid från karaktärsämnena. - Vi har mycket tid i verkstaden. Och det är bra med ett halvårs praktik det sista året, säger Jimmi. Jobbutsikterna ser goda ut för eleverna. - Det är ont om mekaniker och det är högavlönat. Jag har redan fått sommarjobb som sedan kan leda till fortsatt anställning, berättar Jimmi. Men han har inga planer på att skippa det sista året för att börja jobba och tjäna pengar direkt i stället. - Det ser bättre ut i papperna att ha gått färdigt utbildningen, säger han. För Jimmi var det ett självklart val att börja fordonsteknisk. - Jag har alltid varit intresserad av lastbilar och har åkt mycket med min pappa som är lastbilschaufför. Men det är roligare att skruva än att köra, och så är det skönare att stå inomhus på vintern, säger han. Efter skolan är drömmen att åka till Australien och jobba ett tag. Så småningom startar han nog en egen verkstad. När killarna valde sitt program i nian på högstadiet var de dock ganska ensamma. De flesta klasskamraterna ville gå teoretiska inriktningar. - Många är nog karriärsmänniskor. De tycker att det här är ett skitigt jobb och vill hellre sitta på kontor. Men man ska ju hålla på med något som man tycker är roligt och jag vill hellre börja jobba än att läsa vidare, säger Jimmi och får medhåll av Christer.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons