Annons
Nyheter

"Det är så mycket mer än blöjbyten"

Sven Gustafsson, 31, drar på sonen Alfred, 1,5 år, overallen. Strax ska han lämna honom på dagis och därefter bär det iväg till jobbet som exploateringsingenjör i Vellinge kommun.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2006
Sven Gustafsson tycker det är toppen att få tillbringa tid med 1,5-årige Alfred. Därför tog han ut flera månaders föräldraledighet förra året. BILD: CLAES NYBERG
Sven Gustafsson tycker det är toppen att få tillbringa tid med 1,5-årige Alfred. Därför tog han ut flera månaders föräldraledighet förra året. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Sven är en av den nya generationens pappor som tycker att det är en självklarhet att ta ut föräldraledighet.

– Det har aldrig funnits någon tvekan från min sida. Klart jag ska vara delaktig i min lille sons vardag.

Annons

Sven Gustafsson har jobbat i Vellinge kommun i ett och ett halvt år. När han anställdes var sambon Thea redan gravid.

– Det sa jag till arbetsgivaren redan innan jag skrev på pappren till jobbet. Jag sa också att jag tänkte vara pappaledig.

I kommunen höjdes det lite på ögonbrynen över den kanske ovanliga kommentaren i samband med en anställningsintervju.

– De var nog inte helt nöjda med att jag skulle försvinna så snart efter att jag nyanställts, och det kan man kanske förstå ur arbetsgivarens synpunkt. Resultatet blev en kompromiss där Sven försökte både jobba och vara pappaledig samtidigt. Hans sambo var hemma de första sex månaderna, därefter var han själv hemma två dagar i veckan under två månader och sedan fyra dagar i veckan under ytterligare två månader.

– Nu i efterhand kan jag känna att det inte var en helt lyckad kombination. Jag hade svårt att koncentrera mig både på jobbet och på Alfred fullt ut. Båda blev lidande kan man säga. Det hade varit bättre att vara med honom till hundra procent än att försöka läsa jobbmejl samtidigt.

Sven Gustafsson är positiv till idén med att dela föräldraförsäkringen rakt av mellan pappor och mammor. Han köper framför allt inte ekonomi som svepskäl för att inte stanna hemma.

– Folk har ju ofta två bilar och en massa grejor innan de skaffar barn. Då kan dete inte vara så svårt att avstå lite av sin lön precis när man skaffar barn. Vi har nyligen köpt hus med allt vad det innebär av lån och min sambo pluggar. Vi lever på en och en halv lön just nu, men klarar oss ändå. Man får prioritera.

Och när det blir dags för ännu ett barn tänker Sven inte fega med pappadagarna.

– När det blir aktuellt vill jag nog vara hemma på heltid ett tag. Det ger så mycket att lära känna sitt barn helt från början. Annars hamnar man lätt vid sidan av. Att vara hemma är så mycket mer än att byta blöja. Och det blir bara roligare och roligare med tiden.

Louise Voll Ercolino

Annons

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons