Annons
Nyheter

Demonstrerade mot nerläggning in i det sista

Politikerna i barn- och utbildningsnämnden fick det hett om öronen när de under torsdagen skulle ta sig in till sitt sammanträde på Forum Ystad. Elever från Södra skolan och Soldalen uttryckte tillsammans med oroliga föräldrar sitt missnöje över planerna att stänga de två skolorna.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2003

- Vi vill ha vår skola kvar för det är en gammal och jättebra skola, sa Filip Bengtegård i årskurs 3 på Södra skolan. Elever från Södra skolan försökte in i det sista beveka staden skolpolitiker. Mark Hanlon. Eleverna gick vid lunchtid i ett demonstrationståg genom Ystad. I händerna bar de egentillverkade plakat med slagord som "Rör inte vår skola" och "Södra skolan ska vara kvar". Ett 20-tal föräldrar slöt också upp i demonstrationståget. Väl ute på regementsområdet väntade eleverna in politikerna i barn- och utbildningsnämnden. Under tiden skanderade de "Vi vill ha Södra kvar" så det ekade mellan husen. Bland eleverna levde hoppet om att demonstrationen skulle påverka kommunpolitikerna. - Det blir nog bättre om vi demonstrerar än om vi inte hade gjort det, sa Adrian Nilsson elev på Södra skolan Förvaltningschefen Kenth Jagerborn omringades snabbt av elever och föräldrar och fick svara på om varför man vill lägga ner just Södra skolan och Soldalen. Kenth Jagerborn fick även ta emot långa listor med namnunderskrifter som eleverna samlat in till stöd för skolornas överlevnad. På många håll syntes arga, ledsna och besvikna miner. Både bland elever och föräldrar. - Detta är inte klokt. Det är en liten skola, där alla känner alla. Jag vet inte vad de tänker på, sa Ingvar Olofsson som har sin dotter på Södra skolan. Ingvar Olofsson hyste inga större förhoppningar om att protesterna skulle leda till att skolorna får vara kvar. - Innerst inne tror jag inte det. Jag tror de skiter i det, sa Ingvar Olofsson. Eleverna gick under parollen "Vi vill ha södra kvar" Mona-Lena Persson var son går på Södra skolan, tyckte att förslaget om nedläggning kommit för snabbt. - Vi begriper att vi måste spara men det vi opponerar oss mot är att det gått så fort, sa Mona-Lena Persson. Hon efterlyste istället andra alternativ. - Till exempel att barnen på Soldalen flyttas ner till Södra skolan. Det är vi villiga att ställa upp på och det är även föräldrarna till barnen på Soldalen, sa Mona-Lena Persson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons