Annons
Nyheter

Demonstrationer över hela Sverige

Krigsutbrottet i Irak utlöste redan samma dag protestkörer på gator och torg i hela Sverige. Men den stora kraftsamlingen väntas bli lördagens fredsdemonstrationer, som samlar ett brett spektrum av organisationer under samma paroller.
Nyheter • Publicerad 20 mars 2003

Nätverket mot krig arrangerar på torsdagskvällen demonstrationer i många svenska städer. I Stockholm sker samlingen i Kungsträdgården. Där håller bland andra socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist tal innan demonstranterna går mot Gärdet och USA:s ambassad. Jan Lönn, ordförande i nätverket, menar att den folkliga opinionen i världen växer fram som en supermakt med kraft att påverka utvecklingen under och efter kriget. Det som sker är ett dråpslag mot allt framtidsarbete i världen, i freds- och utvecklingsfrågor. Det kommer att ha mycket negativa konsekvenser, inte bara för regionen som störtas in i den här oredan och katastrofen. USA har skapat ett oerhört kritiskt läge i världen där det krävs att folkopinionen måste agera för att detta angreppskrig fördöms i FN:s generalförsamling, säger han till TT. Även organisationen Elever mot krig höll stora demonstrationer under torsdagen, då elever strejkade från lektioner för att protestera. På Sergels torg i Stockholm samlades enligt polisens uppskattning 6 000 ungdomar. I Göteborg, där flera andra demonstrationer med samma budskap hålls under torsdagen, deltog hundratals elever på Gustav Adolfs torg. Vissa skolor ser det som en ogiltig frånvaro, medan andra godkänner elevernas strejk. På lördag genomförs nya manifestationer på minst ett 30-tal orter och då förväntar arrangörerna sig att deltagandet blir ännu större. I Stockholm är det samling på Norra Bantorget följt av en marsch genom centrum. Målet är åter den amerikanska ambassaden. Nätverket demonstrerar under slagorden: "Stoppa kriget mot Irak!", "Bekämpa USA:s krigspolitik", "Försvara folkrätten och FN:s oberoende" samt "Solidaritet med Iraks folk, för fred och demokrati". På lördag kommer nätverket ha egna funktionärer som ska arbeta för en fredlig och ordnad demonstration. Bränning av flaggor eller plakat kommer inte att tillåtas och porträtt av Saddam Hussein är bannlysta i demonstrationstågen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons