Annons
Nyheter

Debatt med sjukhuset i fokus

En fråga som ligger många pensionärer varmt om hjärtat är sjukvården på Österlen. Det framkom vid tisdagens välbesökta paneldebatt i församlingshemmet, där SPF Sumaros och dess ordförande, förre landstingsmannen Birger Norrman, ställde nio politiker mot väggen.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2002
Bild: Johan Bävman
Bild: Johan BävmanFoto: 

Om man ska tro politikernas svar, så vill samtliga utom vänsterpartiet behålla och utveckla sjukhuset i Simrishamn. Kommunpolitikerna Ulf Johansson (c) och Gunilla Astrup-Persson (ösp), närmast kameran, tycks fundera på lämpliga argument. Bilder: Johan Bävman" BORDER="0"Kommunpolitikerna Ulf Johansson (c) och Gunilla Astrup-Persson (ösp), närmast kameran, tycks fundera på lämpliga argument. Bilder: Johan Bävman Anders Arenhag (v) sa "att vård och omsorg ska ägas och drivas offentligt." - Men innan avtalet går ut med Närsjukvården måste det göras en ordentlig utvärdering, sa Arenhag. Ingvar Holm (m) uttryckte dock sin oro över den lag som socialministern flaggat för och som kan innebära ett stopp för fortsatt privatisering av sjukvården. Men Viola Larsson (s) försäkrade: - Vi vill också ha kvar sjukhuset. Med strama tyglar ledde Birger Norrman och Agne Ohlsson debatten. Varje parti fick tre minuter på sig att föra fram sina hjärtefrågor. återställa pensionerna Tuve Skånberg (kd) nämnde att partiet vill ha flexibel pensionsålder, mellan 60 och 70 år, samt ytterligare 6,5 miljarder kronor till vården, bland annat anhörigvården. Självklart vill vi ha sjukhuset kvar i Simrishamn. Tuve Skånberg (kd). Viola Larsson (s) slog ett slag för "rättvisa avgifter och välutbildad personal", medan Ingvar Holm (m) betonade att individuell frihet gör det möjligt att bestämma över sitt eget liv. En lösning är att införa skol-, vård- och äldrepeng. Även Gertrud Rosenqvist (fp) förespråkar en nationell äldrepeng, "så att pensionärerna inte hamnar i kommunarrest." Flexibel pensionsålder, 58-70 år, förespråkas också av Ann Touré (mp), som även vill ha "en levande landsbygd och en krona i skattehöjning till regionen." Ett 70-tal pensionärer kom till församlingshemmet för att ställa nio politiker mot vägen. Anders Arenhag (v) markerade att partiet inte ställt sig bakom det nya pensionssystemet, som innebär en skuldbörda för pensionärerna. - Vi vill återställa pensionerna till 1990 års nivå, sa Arenhag. Ulf Johansson (c) sa att partiet redan i fjor antog ett långsiktigt program för kommunens äldreomsorg som bland annat innebär bibehållen service i Skillinge. Centern säger vidare nej till att Lillevångshemmet i Simrishamn utsätts för privat konkurrens. Gunilla Aastrup-Persson (ösp) förespråkar "generös färdtjänst, så att äldre kan komma ut." eloge till hemtjänsten Tommy Mårtensson (sjvp) talade om fortsatt kamp för sjukhuset, med 24-timmarsvård. - I år samarbetar vi med Sveriges pensionärers intresseparti, spi, för att få en plats i Region Skåne, sa han och gav den kommunala hemtjänsten en eloge.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons