Annons
Nyheter

De flesta döda i Thailand är turister

Uppgifter om allt fler dödsoffer fortsätter att strömma in från katastrofområdet i södra Asien. Nu närmar antalet omkomna ofattbara 70
Nyheter • Publicerad 29 december 2004

Bland turisterna är det de från norra Europa, särskilt skandinaverna, som drabbats hårdast, sade Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra på onsdagen.

Enligt en av ledarna för räddningsarbetet är de flesta av de omkring 1människor som fortfarande saknas i södra Thailand utländska turister.

Annons

- Jag uppskattar antalet saknade till minst 1och de flesta av dem är utländska turister som var ute i vattnet när vågen kom, sade Sunthorn Riewluang, chef för landets katastrofmyndighet.

Antalet bekräftade döda angavs till 1Enligt myndigheterna är majoriteten av de döda utlänningar. Nästan 9människor har skadats.

Sunthorn sade att han räknade med att dödstalet kommer att stiga när räddningsmanskapet under måndagen gräver djupare ner i spillrorna i de värst drabbade områdena Phi Phi-ön och Khao Lak.

Trots ett intensivt arbete med att jämföra och pricka av listor saknade Fritidsresor på onsdagsmorgonen fortfarande kontakt med 600 av sina resenärer i Thailand. Det är samma siffra som på tisdagsmorgonen.

Eva Olivecrona, informatör för Fritidsresegruppen, vill dock inte dra slutsatsen att man därför måste befara det värsta.

- Under gårdagen evakuerades en hel del människor i Khao Lak. Man tömde sjukhus, skolor och andra uppsamlingslokaler. Nu kommer man att söka igenom området både till fots och i luften, säger hon till TT tidigt på onsdagsmorgonen.

TT: Kan man anta att de flesta turisterna i Khao Lak var svenskar?

- Det verkar som att det var väldigt många svenska turister i just Khao Lak, men det gäller även för flera andra orter längs kusten, säger hon.

TT: Hur och när får ni kännedom om vilka som tagits in på sjukhus eller förts till flygplatsen i väntan på transport hem?

- De som tas om hand ska uppge namn, personnummer och researrangör. Men man ska ha klart för sig att många är väldigt chockade, ibland så chockade att de inte ens kan uppge sitt namn.

Annons

Senast den 2 januari ska alla svenskar som vill resa hem kunna vara hemma enligt den svenska prästen Lennart Hamark i Bangkok, rapporterar TT:s utsända Maria Davidsson.

Ett stort antal Apolloresenärer har rest till Sverige på onsdagsmorgonen thailändsk tid. Målet är att få hem alla resenärer under dagen, säger en representant för resebyrån.

Resebolaget My Travel hade på onsdagsmorgonen lokaliserat merparten av sina totalt 2resenärer i Phuket-området.

- Vi saknar nu kontakt med 297 av våra gäster i regionen. Av dessa har 125 bara köpt en flygstol av oss och vi har därför liten kontroll över var de befinner sig, säger Claes Pellvik på My Travel till TT.

TT. Vad händer med de resenärer som ni har lokaliserat?

- Vi försöker att koncentrera dem geografiskt. De bor nu på de tio hotell i Phuket som fortfarande fungerar och som har nära till flygplatsen.

TT: Innebär det att ni kommer att avblåsa sökandet efter dem som fortfarande saknas runt årsskiftet?

- Nej vi kommer inte att upphöra med sökandet förrän vi får besked om alla våra gäster. Men det är klart att ju längre tiden går desto sämre är chanserna att hitta dem. Men det blir myndigheternas sak att identifiera och rapportera om omkomna. Vi kommer att få rapporter från dem, säger Claes Pellvik.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons